Advocaat Sirikan Charoensiri geïntimideerd
4 augustus 2015

Advocaat Sirikan Charoensiri geïntimideerd

Thailand

Op 4 augustus 2015 heeft Lawyers for Lawyers brieven gestuurd aan de autoriteiten van Thailand in verband met de intimidatie van de mensenrechtenadvocaat Sirikan Charoensiri. Lawyers for Lawyers heeft reden om te geloven dat deze intimidatie verband houdt met haar legitieme activiteiten als advocaat.

Op 26 juni arresteerde de Thaise politie 14 studenten nadat deze een vreedzaam protest georganiseerd hadden om op te roepen tot democratie en een einde aan het militaire bewind. Zij worden beschuldigd van het overtreden van een bevel dat bijeenkomsten van meer dan vijf mensen verbiedt, en van opruiing. Sirikan Charoensiri stond de studenten vlak na hun arrestatie bij.

De dag na de arrestatie van de studenten vroeg de politie Sirikan Charoensiri om in te stemmen met het doorzoeken van haar auto. Zij weigerde een doorzoeking zonder gerechtelijk bevel, waarop de politie haar auto in beslag nam. De politie weigerde de klacht die zij hierover probeerde in te dienen te accepteren, en terwijl zij in het politiebureau was doorzocht een politieteam dat een gerechtelijk bevel had geregeld haar auto. Vijf telefoons van haar cliënten werden in beslag genomen als bewijsmateriaal. Toen ze opnieuw probeerde om een ​​klacht in te dienen, werd haar meegedeeld dat de politie de bevoegdheid had om haar auto te doorzoeken en dat zij juridische stappen tegen haar zou overwegen wanneer zij een klacht zou indienen.

Op 28 juni 2015 vertelde een politieagent de media dat ze “belangrijke aanwijzingen” in Sirikan Charoensiri’s auto hadden gevonden en overwogen haar aan te klagen voor een misdaad. Één dag hierna bezocht de politie Charoensiri’s familie thuis en vroeg haar ouders om haar op foto’s te identificeren.

Lawyers for Lawyers is bezorgd over de intimidatie van Sirikan Charoensiri en riep de Thaise autoriteiten op om ervoor te zorgen dat ze haar professionele activiteiten kan uitoefenen zonder oneigenlijke inmenging of intimidatie.

Meer nieuws uit Thailand