Thailand Advocaat Somchai Neelapaijit 7 jaar vermist
4 april 2011

Thailand Advocaat Somchai Neelapaijit 7 jaar vermist

Zeven jaar na de verdwijning van de Thaise mensenrechtenadvocaat Somchai Neelapaijit is er nog altijd geen zicht op gerechtigheid. Somchai verdween op 12 maart 2004, een dag nadat hij de politie openlijk had beschuldigd van marteling van zijn cliënten, die in hechtenis zaten. Sindsdien is niets van hem vernomen. Ondanks druk van Somchai’s familie, de Thaise samenleving en de internationale gemeenschap zijn de verantwoordelijken nog steeds niet gestraft.

Kort na de verdwijning van Somchai werden vijf politieofficieren op verdenking van betrokkenheid opgepakt en vervolgd. Hoewel tegen alle verdachten ernstige verdenkingen bestonden, leidde dit in januari 2006 tot een veroordeling tot drie jaar gevangenisstraf van één van de officieren en vrijspraak van de vier andere. Nationale en internationale mensenrechtenorganisaties die het proces van nabij volgden, concluderen dat deze uitkomst is te wijten aan een algeheel falen van het justitieel apparaat.

De uitspraak in hoger beroep, op 11 maart 2011, bevestigt dat de Thaise autoriteiten vooralsnog niet in staat zijn antwoord te geven op de vraag wie verantwoordelijk is voor de verdwijning van Somchai. Het Hof sprak alle vijf verdachten vrij. Tevens ontzegde het Somchai’s vrouw en kinderen de mogelijkheid namens hem als benadeelde partij op te treden en in die hoedanigheid de onderste steen boven te krijgen.

Zie hier het rapport van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights First, die met steun van L4L een waarnemingsrapport schreef over het proces in eerste instantie van de verdachten van de verdwijning van Somchai en hier een statement van de Cross Cultural Foundation naar aanleiding van het zevende gedenkjaar van de verdwijning van Somchai Neelapaijit.

Meer nieuws