Turkije L4L neemt wederom zitting waar in massa-zaak tegen advocaten
10 januari 2013

Turkije L4L neemt wederom zitting waar in massa-zaak tegen advocaten

Op 3 januari 2013 werd het proces tegen de 46 advocaten die worden verdacht van banden met de Unie van Koerdistan-Gemeenschappen (KCK) voortgezet in Silivri, Turkije.

Op 22 november 2011 zijn in het kader van de zaak tegen de Koma Civakên Kurdistan (KCK, Vereniging der Koerdische Gemeenschappen) 46 Turkse advocaten gearresteerd.
De Turkse autoriteiten beschouwen de KCK als de stedelijke vleugel van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Het overgrote deel van de verdachte advocaten is bij de verdediging van de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan betrokken (geweest). Zij worden beschuldigd van ‘het werken voor, of behoren tot, een terroristische organisatie’ en het doorgeven van opdrachten van Öcalan aan PKK-leden.

L4L was opnieuw met een groot aantal andere internationale organisaties en Balies aanwezig om het proces waar te nemen. De advocaten van de verdachte advocaten pleitten langdurig voor vrijlating van de 27 advocaten nog steeds in voorlopige hechtenis zitten. Dit resulteerde in de vrijlating van 1 van de verdachte advocaten.

De volgende zitting is op 28 maart 2013. L4L houdt de situatie nauwlettend in de gaten en beraadt zich over de te nemen acties om de internationale druk op Turkije hoog te houden.

Meer nieuws