Turkije L4L neemt zitting waar in massa-zaak tegen advocaten
23 november 2012

Turkije L4L neemt zitting waar in massa-zaak tegen advocaten

Op 6,7 en 8 november werd het proces begonnen tegen 46 advocaten die worden verdacht van banden met de Unie van Koerdistan-Gemeenschappen (KCK) voortgezet in Silivri, Turkije.

Op 22 november 2011 zijn in het kader van de zaak tegen de Koma Civakên Kurdistan (KCK, Vereniging der Koerdische Gemeenschappen) 46 Turkse advocaten gearresteerd.

De Turkse autoriteiten beschouwen de KCK als de stedelijke vleugel van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Het overgrote deel van de verdachte advocaten is bij de verdediging van de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan betrokken (geweest). Volgens het Openbaar Ministerie hebben de verdachten instructies van Adbullah Öcalan doorgegeven aan zijn achterban. Zij worden beschuldigd van ‘het werken voor, of behoren tot, een terroristische organisatie’. Het lijkt er op dat die beschuldigingen uitsluitend zijn gebaseerd op legitieme beroepsactiviteiten van de betrokken advocaten.

L4L was met een groot aantal andere internationale organisaties en Balies aanwezig om het proces waar te nemen. Na afloop van de zitting hebben deze organisaties en Balies een verklaring opgesteld over hun bevindingen.

Ook ditmaal werd de zitting uitgesteld. De volgende zitting is op 3 januari 2013. L4L houdt de situatie nauwlettend in de gaten en beraadt zich over de te nemen acties om de internationale druk op Turkije hoog te houden.

Meer nieuws