Vietnam L4L neemt deel aan 'side-event' voor UPR
12 februari 2014

Vietnam L4L neemt deel aan ‘side-event’ voor UPR

Om de vier jaar beoordeelt de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties de mensenrechten situatie in elke lidstaat. Ter voorbereiding op de beoordeling van de Socialistische Republiek Vietnam tijdens de Universal Periodic Review (UPR) heeft L4L, samen met een coalitie van Vietnamese en internationale organisaties een ‘side-event’ georganiseerd. Dit evenement richtte zich op de meest flagrante schendingen van de mensenrechten in Vietnam van vandaag de dag:

• Politiegeweld;

• Vervolging van bloggers en onderdrukking van de vrijheid op het internet;

• Willekeurige detentie van honderden politieke gevangenen;

• Beperkingen van het maatschappelijk middenveld en de fundamentele rechten.

Eén van de belangrijke onderwerpen tijdens het ‘side-event’ was de recente veroordeling van Le Quoc Quan, een Vietnamese mensenrechtenadvocaat, tot 30 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Ondanks zeer kritische geluiden daarover, met name ook van de VN zelf, is deze advocaat nog niet in vrijheid gesteld. 

L4L kreeg door de aanwezigheid bij deze side events de kans van gedachten te wisselen met de advocaat van Le Quoc Quan, met medewerkers van diverse andere organisaties die zich bezighouden met de mensenrechten in Vietnam, en met verschillende werkgroepen van de Verenigde Naties. Ook spraken ze met de hoogbejaarde moeder van Le Quoc Quan, die speciaal voor de gelegenheid naar Geneve was gereisd. Zij spreekt geen Engels, maar vertelde via een tolk dat haar zoon het zwaar heeft in de gevangenis. Zijn gezondheid is slecht, en zeker sinds hij onlangs voor de tweede keer in hongerstaking is gegaan heeft hij het zwaar. Maar geestelijk is hij sterk. ‘Ik ben bereid te sterven voor mijn idealen’, schreef hij in een brief die onlangs via een medegevangene uit de gevangenis kon worden gesmokkeld.

L4L blijft zich het lot van Le Quoc Quan aantrekken en blijft proberen hem uit de gevangenis te krijgen.

Meer nieuws