Mensenrechtenadvocaten Tran Thu Nam en Le Luan aangevallen
27 november 2015

Mensenrechtenadvocaten Tran Thu Nam en Le Luan aangevallen

Vietnam

Op 3 november 2015 werden mensenrechtenadvocaten Tran Thu Nam en Le Luan aangevallen en geslagen door acht gemaskerde mannen. Lawyers for Lawyers heeft reden om te geloven dat Tran Thu Nam en Le Luan het doelwit waren van deze aanval in verband met hun legitieme activiteiten als advocaat.

Toen de acht gemaskerde mannen op motorfietsen Tran Thu Nam en Le Luan aanvielen, probeerden de advocaten te ontsnappen, maar zij werden gepakt en geslagen. Tran Thu Nam en Le Luan herkenden een van de aanvallers als een lokale politieagent. Tran Thu Nam en Le Luan raakten gewond, onder andere aan hun gezicht, en werden behandeld in het plaatselijke ziekenhuis.

Tran Thu Nam en Le Luan zijn mensenrechtenadvocaten uit Hanoi, die juridische bijstand verlenen aan slachtoffers van het politiegeweld en andere schendingen van de mensenrechten door de autoriteiten. Momenteel staan zij de familie van Do Dang Du bij. Do Dang Du stierf op 10 oktober 2015 in politie hechtenis. Hij werd twee maanden daarvoor gearresteerd op beschuldiging van diefstal. Tran Thu Nam en Le Luan plaatsen vraagtekens bij de geldigheid van de autopsie op Do Dang Du’s lichaam, omdat er geen onderzoek is uitgevoerd naar de inwendige organen. Een dergelijk onderzoek zou kunnen bewijzen dat Do Dang Du is overleden als gevolg van mishandeling.

De aanval op de advocaten gebeurde direct nadat zij een ontmoeting hadden gehad met de familie van Do Dang Du om de verdere stappen in de juridische procedure te bespreken. Do Thi Mai, Du’s moeder, was getuige van de aanval.

Een paar dagen na de aanval op de advocaten, op de ochtend van 12 november 2015, arresteerden politieagenten advocaat Tran Vu Hai en namen hem in hechtenis op het Xuan La politiebureau. Tran Vu Hai maakte deel uit van een grotere groep van advocaten die gepland hadden om die dag relevante overheidsinstellingen te bezoeken en deze instellingen onder meer brieven over de aanval op Tran Thu Nam en Le Luan aan te bieden. Tran Vu Hai werd vrijgelaten na 13 uur.

Lawyers for Lawyers riep de Vietnamese autoriteiten om ervoor te zorgen dat er een prompt, grondig, onpartijdig en transparant onderzoek naar de aanval op Tran Thu Nam en Le Luan zal worden uitgevoerd.

Meer nieuws uit Vietnam