Voormalig voorzitter L4L benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau
15 oktober 2022

Voormalig voorzitter L4L benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Op 18 september 2022 is voormalig L4L-voorzitter Phon van den Biesen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding vanwege zijn inzet als advocaat, bestuurder en lobbyist voor de rechtstaat en de mensenrechten. Van den Biesen ontving de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Marjolein Moorman.

Phon van den Biesen is 15 jaar lang, van 2004 – 2019, naast zijn veeleisende baan als advocaat, als onbezoldigd voorzitter geweest van het bestuur van L4L. Onder zijn bezielende leiding ontwikkelde L4L tot een zeer actieve speler in de nationale en internationale mensenrechtenwereld. Phon van den Biesen speelde een essentiële rol in deze ontwikkelingen.

Phon van den Biesen is sinds 1979 werkzaam als advocaat voor het publieke belang. Hij pleitte voor alle Nederlandse rechterlijke instanties, het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, het Mensenrechtenhof in Straatsburg en het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Als advocaat stond Van den Biesen regelmatig in de schijnwerpers: hij behandelde zaken met grote impact, zoals de civiele zaak tegen de Nederlandse Staat vanwege de plaatsing van kruisraketten in 1983, en de genocidezaak van Bosnië-Herzegovina tegen Servië. Met zijn werk als milieuadvocaat droeg hij bij aan de totstandkoming van de Klimaatwet in 2019.

Van den Biesen zette zijn deskundigheid ook vrijwillig in voor nationaal en internationaal publiekelijk belang. Zo zette hij zich in de jaren tachtig in voor goede en betaalbare rechtsbijstand. Daarnaast heeft Phon van den Biesen zich dertig jaar, zowel betaald als vrijwillig, ingezet als advocaat voor de vrede.

Orde van Oranje-Nassau
De onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.

Meer nieuws

17 november 2023

Nasrin Sotoudeh released on bail after being arrested at funeral of Armita Garavand

Iran

Prominent human rights lawyer and women’s right activist Nasrin Sotoudeh was arrested on Sunday 29 October 2023 in Tehran while attending the funeral of 16-year-old  Armita Garavand, who passed away a day earlier after nearly a month in coma. After

Lees verder
13 november 2023

IBAHRI and L4L concerned over arbitrary lawyer license deprivation of Sahrawi human rights defender, M’hmed Hali

Morocco

The International Bar Association’s Human Rights Institute (IBAHRI) and Lawyers for Lawyers (L4L) are concerned over the situation of Saharawi human rights defender M`hamed Hali who has been arbitrarily deprived of his right to practice as a lawyer in the

Lees verder
10 november 2023

Joint statement: three years after being charged, three Iranian human rights lawyers’ are set to face trial

Iran

Lawyers for Lawyers has received information that Iranian lawyers Nazanin Salari, Mahmoud Taravtrouy, and Masoud Ahmadian are expected to be tried on 11 November 2023. Together with 10 organisations, L4L issued a solidarity statement before the trial. Human Rights lawyers

Lees verder
6 november 2023

NOvA-commissie: ruim helft verkiezingsprogramma’s voldoet niet volledig aan minimumnormen van de rechtsstaat

the Netherlands

De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) heeft ook voor de komende Tweede Kamerverkiezingen een commissie ingesteld die de verkiezingsprogramma’s toetst op rechtsstatelijkheid. Één van de commissieleden is voorzitter van het L4L bestuur Irma van den Berg. Bij tien van de

Lees verder