Wit-Rusland Waarschuwing BHC om rapporteren aan Speciaal Rapporteur
11 februari 2011

Wit-Rusland Waarschuwing BHC om rapporteren aan Speciaal Rapporteur

Twee advocaten verbonden aan de Minsk City Lawyers’ Association zijn onder druk gezet door het Wit-Russische Ministerie van Justitie. Ze verdedigen betogers die zijn opgepakt na een demonstratie op 19 december 2010. Pavel Sapelka ontving een brief waarin stond dat hij van het tableau kan worden geschrapt, omdat hij publiekelijk zijn zorgen had geuit over de gezondheidstoestand van zijn cliënt. Gelukkig heeft de voorzitter van de Orde van Advocaten aangekondigd geen actie te zullen ondernemen tegen advocaten. Tamara Sidenko die één van de betogers, presidentskandidaat Uladzimir Nyaklyayeu, verdedigt, heeft weken lang geen toegang gehad tot haar cliënt in de gevangenis.

Het Belarusian Helsinki Committee (BHC, website) heeft de Speciaal Rapporteur voor de Onafhankelijkheid van Rechters en Advocaten, Gabriela Knaul, geïnformeerd over het bovenstaande. Daarop ontving het BHC een officiële waarschuwing van het Wit-Russische ministerie van Justitie voor het in diskrediet brengen van het justitiële apparaat. De waarschuwing zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat de organisatie, één van de weinige die nog erkend wordt door het ministerie, moet stoppen.

Om die reden organiseerde L4L een schrijfactie; zie hier de brieven zoals deze op 11 februari 2011 door L4L zijn verstuurd.

Meer nieuws