Yu Wensheng gearresteerd
26 april 2018

Yu Wensheng gearresteerd

China

Op 19 april 2018 is Yu Wensheng gearresteerd op verdenking van ‘’ondermijning van de staat’’ en ‘’belemmering van de openbare orde’’. Sinds zijn arrestatie op 19 januari, wordt Yu Wensheng incommunicado vastgehouden. Dit werd gemeld door Front Line Defenders op hun website.

Zijn vrouw en advocaten hebben meerdere malen geprobeerd Yu Wensheng te bezoeken in het detentiecentrum. Tot op heden zijn zij hier niet in geslaagd.

Op 18 april 2018 hebben Yu Wensheng’s advocaten, Chang Boyang en Xie Yang,  geprobeerd hem te bezoeken in het detentiecentrum waar hij werd vastgehouden. Zij kregen geen toestemming voor het bezoek van de autoriteiten, maar ontvingen van de politie wel een brief ondertekend door Yu Wensheng. In de brief stond dat Yu Wensheng niet langer vertegenwoordigd wil worden door zijn huidige advocaten, en een verzoek aan zijn vrouw om geen nieuwe advocaten aan te stellen om hem juridisch bij te staan. Voor zijn arrestatie had Yu Wensheng echter nog een brief en een video gemaakt waarin hij een verklaring aflegt,  dat hij gearresteerd geen afstand doet van zijn advocaten, ook niet wanneer hij gearresteerd zou worden.

Dit is niet een alleenstaand geval. In China dwingen de autoriteiten gevangenen vaker om  afstand te doen van hun advocaten en advocaten aan te stellen die zijn aangewezen door de Chinese overheid. Lawyers for Lawyers maakt zich zorgen over Yu Wensheng en wij zullen zijn situatie blijven volgen.

Meer nieuws uit China