Syrië Al-Hassani krijgt 3 jaar gevangenisstraf
De rechtbank in Damascus heeft de Syrische advocaat Muhanad al-Hassani op 23 juni 2010 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor vage delicten als het verspreiden van informatie die het nationale sentiment verzwakt en het verspreiden van valse informatie in het buitenland. De Amsterdamse Deken Germ Kemper was namens L4L en de Nederlandse Orde van Advocaten aanwezig bij de uitspraak.
Al-Hassani was voorzitter van een Syrische mensenrechtenorganisatie en trad voor zijn aanhouding vorige zomer op voor mensenrechtenactivisten. Hij volgde de gang van zaken bij het Staatsveiligheidshof en rapporteerde daarover. Anders dan gewone, niet-politieke, gevangenen heeft Al-Hassani in de gevangenis nauwelijks rechten, hij mag bijvoorbeeld geen boeken lezen of aan cursussen meedoen. Omdat voor bijna alles in de gevangenis betaald moet worden, maakt hij kralenhangers om van de opbrengst eten te kopen. Hij maakte er als geschenk ook één voor L4L-bestuurslid Joost Italianer en voor onze vrijwilliger Gerrit Nieuwenhuis, die op 10 juni 2010 één van de zittingen bijwoonden.
In de rechtszaal diende zijn verdediging meerdere malen verzoeken in om getuigen op te roepen en werd het OM verzocht het bewijs tegen Al-Hassani op de zitting te presenteren. Deze verzoeken werden telkens afgewezen. Bij de eerdere zittingen voerden de proceswaarnemers van L4L onder andere gesprekken met de behandelend rechter, bij wie zij benadrukten zij dat de uitspraak op een juridisch correcte wijze diende te worden onderbouwd met bewijs. Gezien de uitspraak lijkt dit echter een politiek getint proces te zijn geweest waar, ondanks grote internationale druk, Al-Hassani het slachtoffer van is geworden. Mogelijk heeft de internationale aandacht enige invloed op de einduitspraak gehad, omdat Al-Hassani de minimumstraf van drie jaar heeft gekregen in plaats van de maximumstraf van vijf jaar.
Naast de veroordeling tot een driejarige gevangenisstraf heeft de plaatselijke advocatenorde Al-Hassani voor het leven van het advocatentableau geschrapt. Hiertegen loopt nog beroep. Italianer en Kemper hebben tijdens hun bezoek aan Damascus de plaatselijke en landelijke Orde dringend verzocht Al-Hassani te steunen in plaats van hem tuchtrechtelijk aan te pakken. Daarnaast hebben zij in gesprekken met de rechter die de zaak voorzit en de advocaat-generaal verantwoordelijk voor het gevangenistoezicht hun zorgen over het gevangenisregime en de beperkte toegang van Al-Hassani tot zijn advocaten uitgesproken. Op 7 mei 2010 werd bekend dat Al-Hassani de Martin Ennals Award voor mensenrechtenverdedigers is toegekend. Zie ook de artikelen in de NRC van 10 mei en de Volkskrant van 11 mei op onze website, in het Advocatenblad, de NRC, de Volkskrant en de Orde van de dag van 24 juni 2010. Catherine Ashton veroordeelde de uitspraak namens de Europese Unie op 26 juli.