Organisatie en beleid

Organisatie

Lawyers for Lawyers is een onafhankelijke en niet-politieke Nederlandse stichting, die opereert op wereldwijd niveau. De stichting heeft een raad van bestuur, bestaande uit (voormalig) advocaten en mensenrechten specialisten. De uitvoerend directeur en een team werknemers zijn verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de organisatie. Bovendien werkt Lawyers for Lawyers met ruim 60 gemotiveerde en kundige vrijwilligers, voornamelijk bestaande uit praktiserend advocaten.

Visie and missie

Lawyers for Lawyers streeft naar een wereld waar advocaten hun beroep onafhankelijk kunnen beoefenen, zodat hun hun rol in het ondersteunen van de rechtstaat en het beschermen van de mensenrechten effectief kunnen vervullen. Onze missie is het promoten en beschermen van een onafhankelijke advocatuur, door advocaten die te maken krijgen met tussenkomst, hinder en beperkingen vanwege hun werk te beschermen.

Read more

Strategie, programma’s and activiteiten

Om onze missie, visie en doelen te realiseren, bieden wij individuele en structurele steun aan advocaten en ordes door middel van drie programma’s: Defend, Empower en Influence. Bovendien promoten wij de UN Basic Principles on the Role of Lawyers om bewustwording te creëren en advocaten, andere belanghebbenden en het bredere publiek te informeren over de belangrijke rol die advocaten spelen in de handhaving van de rechtstaat en het beschermen van de mensenrechten en fundamentele vrijheden.

Read more

Oprichting

Lawyers for Lawyers is in 1986 opgericht op initiatief van de juridische afdeling van Amnesty International Nederland, met de steun van de Nederlandse Orde van Advocaten, het Nederland Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) en het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM).

Read more

Pinguïns

Willem van Manen, een Nederlandse advocaat en cartoonist, was Lawyers for Lawyers’ eerste president en de maker van het logo van onze organisatie: als creatieve cartoonist had hij het idee advocaten af te beelden als pinguïns.