Organisatie en beleid

Organisatie

Lawyers for Lawyers is een onafhankelijke en non-politieke Nederlandse stichting die de hele wereld tot haar werkgebied rekent. De stichting heeft een bestuur dat bestaat uit (voormalige) advocaten en mensenrechtenspecialisten. De dagelijkse leiding is in handen van een directeur en een team medewerkers. Daarnaast zetten circa 50 advocaten zich op vrijwillige basis voor ons in.

 

Visie en missie

Lawyers for Lawyers streeft naar een wereld waarin advocaten hun beroep onafhankelijk  kunnen uitoefenen om effectief hun cruciale rol bij het handhaven van de rechtsstaat en de bescherming van mensenrechten te kunnen vervullen. Onze missie is het bevorderen en beschermen van de onafhankelijkheid van de advocatuur door de ondersteuning en empowerment van advocaten die vanwege hun werk te maken hebben met represailles, bedreigingen en beperkingen.

 

 

Lees meer

Strategie, programma’s en activiteiten

Om onze missie, visie en doelstellingen te bereiken, bieden we individuele en structurele ondersteuning aan advocaten- en advocatenorganisaties via drie programma’s: Defend, Empower en Implement. Daarnaast proberen wij bij advocaten en andere belanghebbenden awareness te creëren over de belangrijke rol die advocaten spelen bij de bescherming van de rechtsstaat en mensenrechten en fundamentele vrijheden. We doen dit onder meer door het promoten van de Basic Principles on the Role of Lawyers van de Verenigde Naties.

Lees meer

Oprichting

Lawyers for Lawyers is in 1986 opgericht op initiatief van de Beroepsgroep Juristen van Amnesty International Nederland en met steun van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA), het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), en het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM).

Lees meer in onze statuten en ons huishoudelijk reglement.

Willem van Manen

Willem van Manen is ruim twintig jaar bestuurslid geweest van de Stichting Advocaten voor Advocaten, waarvan de eerste zeventien jaren als voorzitter. Willem heeft de Stichting met zijn karakteristieke pinguïncartoons voorgoed een gezicht gegeven en ervoor gezorgd dat deze een begrip is geworden binnen de Nederlandse advocatuur. Op 24 mei 2008 is Willem van Manen overleden.