Syrië Muhanad al-Hassani gearresteerd
Op 28 juli 2009 werd de Syrische mensenrechtenadvocaat Muhanad al-Hassani gearresteerd. Al-Hassani wordt onder meer verdacht van het ‘aantasten van patriottistische sentimenten’, het ‘aanzetten tot sectarische en etnische verdeeldheid’ en het geven van ‘onjuiste en overdreven verklaringen die de natie verzwakken’, wat strafbaar is onder art. 385 en 386 van het Syrische Wetboek van Strafrecht.
In werkelijkheid houdt zijn detentie hoogstwaarschijnlijk verband met zijn inzet voor de mensenrechten, in het bijzonder zijn observaties van het Syrische Hof voor Staatsveiligheid, een speciale rechtbank die buiten het Syrische rechtssysteem om opereert. Het hof kan dat vanwege de noodtoestand, die sinds 1963 geldt in Syrië vanwege de bezetting van de Golan-hoogte door Israël. De 42-jarige advocaat publiceerde wekelijks zijn bevindingen over de bijzondere jurisdictie van het hof. Daarnaast was hij voorzitter van de Syrische Organisatie voor de Mensenrechten (Sawasiah) en verdedigt hij regelmatig activisten en politieke gevangenen. Vanwege zijn werk werd het hem meerdere malen verboden om naar het buitenland te reizen.
De arrestatie van Al-Hassani volgt op andere recente intimidaties. Op 19 juli werd zijn notitieboekje afgepakt door een beveiliger toen hij een proces bijwoonde van het Hof voor Staatsveiligheid. Deze scheurde vervolgens de pagina’s waarop Al-Hassani zojuist zijn aantekeningen had gemaakt. Op 23, 26 en 27 juli werd hij ondervraagd door de veiligheidsdiensten, waarna hij werd gearresteerd. Momenteel zit hij vast in de Adra gevangenis, aan de rand van de hoofdstad Damascus.