Sri Lanka Advocaat moet land ontvluchten
10 december 2009

Sri Lanka Advocaat moet land ontvluchten

De vooraanstaande advocaat en mensenrechtenactivist Ariyaratne werd zodanig met de dood bedreigd dat hij zijn land Sri Lanka moest ontvluchten. L4L heeft zijn vlucht financieel mogelijk gemaakt.`

Ariyaratne is al meer dan 15 jaar advocaat in Sri Lanka. Hij treedt onder meer op voor Right to Life, een organisatie die slachtoffers van marteling helpt, en hij is nauw betrokken bij de Asian Human Rights Commission (AHRC). Eén van zijn cliënten, Sugath Nishanta Fernando, was klager in een omkoopschandaal tegen een politie-inspecteur én eiser in een martelzaak tegen twaalf politieagenten. Op 20 september 2008 is Fernando op klaarlichte dag vermoord.

Na de moord op zijn cliënt zijn de doodsbedreigingen aan Ariyaratne’s adres toegenomen. Op 26 september 2008 ontving hij een anonieme telefonische doodsbedreiging. Ariyaratne heeft dit aan de Sri Lankese advocatenorde gemeld. Die heeft de bedreiging veroordeeld en opgeroepen tot een onderzoek.

Op 27 januari 2009 werd Ariyaratne op het politiebureau door een met naam en toenaam bekende politieambtenaar tot drie keer toe met de dood bedreigd. Ariyaratne diende een klacht tegen hem in. Op 30 januari 2009 stond zijn advocatenkantoor in brand. Hijzelf en zijn vrouw (ook advocaat) zijn aan de vlammen ontkomen, maar talloze dossiers zijn verbrand. De politie kwam pas na vele telefoontjes ter plekke en weigerde vervolgens om een grondig onderzoek in te stellen.

Pogingen van de Sri Lankese Orde van de Advocaten en mensenrechtenorganisaties om voor Ariyaratne en zijn familie bescherming af te dwingen, hebben geen effect gehad, noch werd er een onderzoek naar de bedreigingen ingesteld.
L4L heeft Ariyaratne geholpen zijn land te ontvluchten om te voorkomen dat hij wordt vermoord. Naast financiële steun heeft L4L bij brief van 26 februari 2009 de Sri Lankese autoriteiten opgeroepen bescherming te bieden aan mensenrechtenadvocaten, zodat zij hun beroep ongehinderd kunnen uitoefenen.

Bekijk hier een kort filmpje over de aanslag op het kantoor van Ariyaratne.

Meer nieuws

24 april 2024

UN Special Rapporteur condemns China’s targeting of human rights lawyers in letter to the government

China

The UN Special Rapporteur on the independence of judges and lawyers, Margaret Satterthwaite, issued a detailed letter on February 14, 2024, addressing the People’s Republic of China about severe restrictions on human rights lawyers. Recently made public, this letter exposes

Lees verder
23 april 2024

Vacature Relatiemanager / Fondsenwerver (24 – 32 uur)

Ben jij een (ervaren) fondsenwerver die in op creatieve wijze succesvol de fondsenwervende ambitie van Lawyers for Lawyers op de kaart gaat zetten? Lawyers for Lawyers zet zich in voor een vrije en onafhankelijke advocatuur. Waar dan ook ter wereld.

Lees verder
17 april 2024

Joint statement on the detention of Chinese human rights lawyer Yu Wensheng and his wife, activist Xu Yan

China

Lawyers for Lawyers and 29 other civil society organisations have issued a joint statement expressing their grave concern regarding the detention of human rights lawyer Yu Wensheng and his wife, activist Xu Yan. 13 April marks the first anniversary of

Lees verder
16 april 2024

‘Flight to Lithuania’ — interview with Natalia Matskevich and Paulius Griciunas

Belarus

A new law has been passed in Lithuania which allows lawyers from outside the European Union to register as third-party lawyers in Lithuania. This legislative advance is of great symbolic importance according to Belarusian lawyer Natalia Matskevich. By Trudeke Sillevis

Lees verder