Sri Lanka Advocaat moet land ontvluchten
10 december 2009

Sri Lanka Advocaat moet land ontvluchten

De vooraanstaande advocaat en mensenrechtenactivist Ariyaratne werd zodanig met de dood bedreigd dat hij zijn land Sri Lanka moest ontvluchten. L4L heeft zijn vlucht financieel mogelijk gemaakt.`

Ariyaratne is al meer dan 15 jaar advocaat in Sri Lanka. Hij treedt onder meer op voor Right to Life, een organisatie die slachtoffers van marteling helpt, en hij is nauw betrokken bij de Asian Human Rights Commission (AHRC). Eén van zijn cliënten, Sugath Nishanta Fernando, was klager in een omkoopschandaal tegen een politie-inspecteur én eiser in een martelzaak tegen twaalf politieagenten. Op 20 september 2008 is Fernando op klaarlichte dag vermoord.

Na de moord op zijn cliënt zijn de doodsbedreigingen aan Ariyaratne’s adres toegenomen. Op 26 september 2008 ontving hij een anonieme telefonische doodsbedreiging. Ariyaratne heeft dit aan de Sri Lankese advocatenorde gemeld. Die heeft de bedreiging veroordeeld en opgeroepen tot een onderzoek.

Op 27 januari 2009 werd Ariyaratne op het politiebureau door een met naam en toenaam bekende politieambtenaar tot drie keer toe met de dood bedreigd. Ariyaratne diende een klacht tegen hem in. Op 30 januari 2009 stond zijn advocatenkantoor in brand. Hijzelf en zijn vrouw (ook advocaat) zijn aan de vlammen ontkomen, maar talloze dossiers zijn verbrand. De politie kwam pas na vele telefoontjes ter plekke en weigerde vervolgens om een grondig onderzoek in te stellen.

Pogingen van de Sri Lankese Orde van de Advocaten en mensenrechtenorganisaties om voor Ariyaratne en zijn familie bescherming af te dwingen, hebben geen effect gehad, noch werd er een onderzoek naar de bedreigingen ingesteld.
L4L heeft Ariyaratne geholpen zijn land te ontvluchten om te voorkomen dat hij wordt vermoord. Naast financiële steun heeft L4L bij brief van 26 februari 2009 de Sri Lankese autoriteiten opgeroepen bescherming te bieden aan mensenrechtenadvocaten, zodat zij hun beroep ongehinderd kunnen uitoefenen.

Bekijk hier een kort filmpje over de aanslag op het kantoor van Ariyaratne.

Meer nieuws