Iran L4L spreekt met gevluchte Mohammad Mostafaei
25 oktober 2010

Iran L4L spreekt met gevluchte Mohammad Mostafaei

De Iraanse mensenrechtenadvocaat Mohammad Mostafaei kreeg politiek asiel in Noorwegen. Onlangs was hij in Amsterdam. Hij zou willen dat advocaten in Europa hun Iraanse collega’s steunen bij mensenrechtenzaken.

“Het is belangrijk in Iran om andere mensen te redden. Ik heb 18 kinderen van de doodstraf gered, 13 vrouwen van steniging en nog eens 19 volwassenen van de normale doodstraf. Ik kreeg daarbij ook hulp van mensen in de regering. Er werken ook goede mensen bij de overheid. Ik heb het vonnis waarbij mij cliënte Sakineh Ashtiani door steniging ter dood veroordeeld werd een nepvonnis genoemd. Daar is men niet blij mee. Inmiddels is ook mijn opvolger Houtan Kian in de Ashtiani-zaak gearresteerd omdat hij met twee Duitse journalisten gepraat zou hebben. We weten niet hoe het met hem gaat.

Er zijn twee soorten rechters in Iran: rechters die recht spreken volgens het recht dat in de wetten staat geschreven. En er zijn rechters die vanuit een religieuze overtuiging werken. Zij zijn vaak opgeleid in Qum, een soort islamitisch Vaticaan ten zuiden van Teheran. Er zijn ook twee Advocatenordes. De oudste bestaat meer dan honderd jaar, is onafhankelijk en heeft 16.000 leden. Daar heb ik drie jaar gewerkt als beleidsmedewerker mensenrechten. Zij kunnen mij niet openlijk steunen uit vrees om hun licentie kwijt te raken. De regering heeft daarnaast een nieuwe Orde opgericht met zo’n 10.000 leden, vaak mensen die in de rechtbanken werken. In belangrijke zaken benoemt de overheid alleen nog advocaten uit haar eigen Orde. In ‘veiligheidszaken’ wordt helemaal geen advocaat benoemd.

Als Ahmadinejad weg is, kan ik terug. Als ik nu terugga zal deze regering mij doden.

Ik had het goed in Iran: we hadden een mooi huis, met een zwembad en een flinke tuin, twee auto’s. Ik had een groot kantoor met tien advocaten en vijf stagiaires. Voor sommige zaken werd ik betaald, maar voor de meeste zaken niet. Alle advocaten in Iran kennen me. Ik sta bekend om mijn goede relaties met collega’s, cliënten, journalisten, maar ook met de autoriteiten. Met iedereen. Behalve met één man bij het ministerie van Veiligheid.

Toen ze mijn vrouw arresteerden om druk op mij uit te oefenen ben ik gevlucht. Ik kon dat niet accepteren, ik moest laten zien: dit kàn niet. Niet voor mij, niet voor andere mensen. We zijn nu samen in Noorwegen.”

Meer nieuws

24 april 2024

UN Special Rapporteur condemns China’s targeting of human rights lawyers in letter to the government

China

The UN Special Rapporteur on the independence of judges and lawyers, Margaret Satterthwaite, issued a detailed letter on February 14, 2024, addressing the People’s Republic of China about severe restrictions on human rights lawyers. Recently made public, this letter exposes

Lees verder
23 april 2024

Vacature Relatiemanager / Fondsenwerver (24 – 32 uur)

Ben jij een (ervaren) fondsenwerver die in op creatieve wijze succesvol de fondsenwervende ambitie van Lawyers for Lawyers op de kaart gaat zetten? Lawyers for Lawyers zet zich in voor een vrije en onafhankelijke advocatuur. Waar dan ook ter wereld.

Lees verder
17 april 2024

Joint statement on the detention of Chinese human rights lawyer Yu Wensheng and his wife, activist Xu Yan

China

Lawyers for Lawyers and 29 other civil society organisations have issued a joint statement expressing their grave concern regarding the detention of human rights lawyer Yu Wensheng and his wife, activist Xu Yan. 13 April marks the first anniversary of

Lees verder
16 april 2024

‘Flight to Lithuania’ — interview with Natalia Matskevich and Paulius Griciunas

Belarus

A new law has been passed in Lithuania which allows lawyers from outside the European Union to register as third-party lawyers in Lithuania. This legislative advance is of great symbolic importance according to Belarusian lawyer Natalia Matskevich. By Trudeke Sillevis

Lees verder