Syrië Harde repressie treft ook advocaten
De onrust in Syrië duurt al weken voort, maar voorlopig lijkt dit voornamelijk te leiden tot talloze arrestaties van mensen die op wat voor manier dan ook met de betogingen in verband kunnen worden gebracht. Daarbij worden arrestaties van familieleden en buren van betogers en dissidenten als pressiemiddel gebruikt.
De veiligheidsdiensten in Syrië zijn zeer actief en houden lijsten bij met betogers, politiek dissidenten en mensenrechtenactivisten die ze willen arresteren. Velen van hen zien zich daarom genoodzaakt om onder te duiken.
Zo ook Razan Zeitouneh, een 34-jarige advocate die met name opkomt voor politieke gevangenen. Zij vreesde gearresteerd te worden, nadat zij gedurende de afgelopen weken voortdurend werd lastiggevallen door de veiligheidsdiensten. Op 30 april 2011 werd geprobeerd haar echtgenoot (Wa’il al-Hamada) te arresteren. Toen die ontkwam werd zijn broer van 20 (Abdel Rahman al-Hamada) gearresteerd.
Op 12 mei werd het huis van Razan doorzocht door de veiligheidsdienst. Opnieuw werd Razan niet aangetroffen, maar nu werd haar echtgenoot alsnog gearresteerd. Van de twee broers is onbekend waar ze worden vastgehouden. Mogelijk zijn ze gearresteerd om Razan te dwingen om zichzelf aan te geven. De ouders van Razan hebben zich ook genoodzaakt gezien onder te duiken om niet gearresteerd te worden. Zie onderaan dit bericht een interview met Razan door CNN’s Anderson Cooper.
Ook de 81-jarige mensenrechtenadvocaat Haitham al-Maleh, die op 8 maart 2011 werd vrijgelaten uit de gevangenis, heeft moeten onder-duiken. Na zijn vrijlating heeft hij vrijwel meteen de confrontatie met de autoriteiten weer gezocht door zich zeer kritisch uit te laten over het regime tegenover buitenlandse media. Zie hier een portret van hem en zijn zoon Iyas, die op 15 april 2011 het jubileumseminar van L4L bijwoonde, van EénVandaag.
Activist en advocaat Hassan Abdel Azim, ook 81, werd opgepakt op 30 april 2011 en op 10 mei weer vrijgelaten. Naast zijn advocatenwerk is hij woordvoerder van de oppositiepartij ‘Nationale Democratische Bewe-ging’ en secretaris-generaal van de ‘Arabische Socialistische Unie’ partij.
Op 13 mei 2011 werd de 32-jarige mensenrechtenadvocate Catherine al-Talli uit het busje waar ze in zat gehaald en gearresteerd. Na enkele dagen en na voorgeleiding aan de onderzoeksrechter in het Strafhof werd ze weer vrijgelaten.
L4L houdt de situatie voortdurend in de gaten en beraadt zich met andere organisaties op de te nemen actie.