Algerije Sidhoum ook in hoger beroep veroordeeld, ondanks internationale protesten
29 april 2008

Algerije Sidhoum ook in hoger beroep veroordeeld, ondanks internationale protesten

De Algerijnse mensenrechtenadvocaat Amine Sidhoum verdedigt verdachten van terrorisme, waarbij hij regelmatig foltering en oneerlijke procesvoering aan de kaak stelt. Ook behartigt hij de belangen van de families van mensen die spoorloos zijn verdwenen. Vanwege deze activiteiten wordt hij regelmatig lastig gevallen en geïntimideerd.

Op 30 mei 2004 verscheen in het dagblad El Chourouk een artikel, waarin stond dat Sidhoum gezegd zou hebben dat een cliënt 30 maanden in de cel had gezeten door “een arbitraire beslissing van het Hooggerechtshof.” Het Openbaar Ministerie vond dat hij zich hiermee schuldig had gemaakt aan ‘het in diskrediet brengen van een gerechtelijke uitspraak’ en ‘minachting van de overheid’. Sidhoum ontkent dat hij dit gezegd heeft; bovendien had het Hooggerechtshof op die datum in die zaak zelfs nog geen uitspraak gedaan.

Sidhoum werd op 13 april 2008 door de lokale rechtbank van Sidi M’Ahmed veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden en een boete van 20.000 dinars. Sidhoum is in beroep gegaan, evenals het Openbaar Ministerie dat twee jaar gevangenisstraf had geëist. Het beroep was op 12 november 2008 bij het Hof van Beroep in Algiers. Ondanks internationale protesten is op 26 november 2008 de eerdere uitspraak in hoger beroep bekrachtigd.

Deze zaak is geen alleenstaand geval. Een brede steuncampagne vond in 2007 al plaats ten behoeve van Sidhoum, toen hij werd vervolgd wegens het invoeren van illegale voorwerpen in een gevangenis, met name visitekaartjes.

Meer nieuws