Azerbeidzjan L4L roept u op om zieke advocaat te helpen
30 mei 2011

Azerbeidzjan L4L roept u op om zieke advocaat te helpen

‘Isakhan Ashurov (56) kent geen angst,’ schrijft zijn vriend Hikmat Hadjizadeh, directeur van het FAR Centrum, een politiek-economisch onderzoeksinstituut, in een mail aan L4L. ‘Hij neemt zaken aan, die door andere advocaten worden geweigerd.’ Ashurov verdedigde Adnan Hadjizadeh (Hikmats zoon) en collega-blogger Emin Milli, oprichters van jeugdbeweging OL!, tijdens het beruchte ‘Ezelsproces’ in 2009. In juli van dat jaar werden de twee in een restaurant door onbekende mannen mishandeld. Toen ze aangifte deden werden ze zelf gearresteerd en beschuldigd van ‘hooliganisme.’ De bloggers hadden een maand eerder een satirisch interview met een ezel op YouTube gepost, naar aanleiding van een bericht dat de overheid voor $41000 twee ezels had gekocht in Duitsland.

Ashurov verdedigt vooral mensen die zich kritisch uitlaten over het bewind van president Ilham Aliyev. Dat Ashurov zelden een zaak wint, komt omdat de uitkomst meestal van tevoren al vaststaat, zei de voormalige politieman eind 2008 in een interview met Radio Free Europe. ‘Belangrijker is of ik de propagandamachine van de overheid kan verslaan, en de reputatie van mijn cliënt kan redden.’ De zaak van Eynulla Fetullayev veroorzaakte in 2007 internationale opschudding. Deze hoofdredacteur van twee oppositiekranten werd schuldig bevonden aan laster, belastingontduiking en ‘aanzetten tot terrorisme’ na publicaties over de betrokkenheid van Azerbeidjaanse troepen bij een bloedbad in het dorpje Khojaly tijdens de oorlog met Armenië in 1992. Fetullayev werd veroordeeld tot 8,5 jaar gevangenisstraf, maar Ashurov bracht de zaak naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde vorig jaar dat Fetullayev geen eerlijk proces had gehad en gelastte onmiddellijke vrijlating. Het Azerbeidjaanse Hooggerechtshof veroordeelde hem daarop tot 2,5 jaar cel vanwege illegaal heroïnebezit.

Op 26 mei werd Fetullayev bij presidentiëel pardon vrijgelaten. Ashurov kan er niet bij zijn om het te vieren. Vorig jaar werd bij hem darmkanker geconstateerd. Hij werd geopereerd in Duitsland, en zijn artsen adviseerden een vervolgbehandeling in het Georgetown University Hospital, Washington DC. De kosten daarvan zijn 29000 dollar, die Ashurov onmogelijk zelf kan opbrengen.

Tatiana Scheltema voor Lawyers for Lawyers.

Omdat Isakhan Ashurov de behandeling niet alleen kan opbrengen roepen wij u op om hem financieel te ondersteunen. Elke bijdrage is daarbij van harte welkom. Stort uw bedrag op de rekening van L4L onder vermelding van ‘Isakhan Ashurov’.

Bank- en girogegevens:
ABN-AMRO 48.99.38.655
BIC ABNANL2A
IBAN
NL69ABNA0489938655
ING: 4338327
t.n.v. ‘Stichting Advocaten voor Advocaten’ te Amsterdam

 

Meer nieuws