China Amnesty publiceert rapport over advocatuur in China
1 juli 2011

China Amnesty publiceert rapport over advocatuur in China

In een rapport dat Amnesty International op 30 juni 2011 heeft gepubliceerd wordt ingegaan op de toegenomen druk op mensenrechten-advocaten en overheidscontrole op de advocatuur. Volgens het rapport heeft de Chinese regering “… nieuwe maatregelen opgesteld om mensenrechtenadvocaten onder druk te zetten en meer grip te krijgen op de juridische wereld.”

De aankondiging van het rapport op de site van Amnesty leest: “Als gevolg van de Arabische lente in het Midden-Oosten en Noord-Afrika vreesden de Chinese autoriteiten voor een Jasmijnrevolutie in eigen land. Sinds februari dit jaar werden veel demonstranten, critici en activisten die actief waren op sociale media opgepakt. Maar ook advocaten die zaken behandelen over vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie of landrechten, worden aangehouden. Chinese advocaten krijgen een jaarlijkse beoordeling. Ad-vocaten die gevoelige zaken aannemen, zoals mensenrechtenschen-dingen, komen niet door deze controle heen. Licenties van advocaten kunnen dan tijdelijk of soms zelfs definitief worden ingetrokken.

Als deze jaarlijkse controle advocaten niet genoeg afschrikt, wordt advocaten op andere manieren het zwijgen opgelegd. Ze worden onder druk gezet, geïntimideerd of zelfs vervolgd. Hierdoor zijn nog maar slechts een paar honderd van de in totaal 204.000 advocaten in China bereid om omstreden zaken aan te nemen.

Door nieuwe regelgeving uit 2009 mogen advocaten bepaalde cliënten niet meer vertegenwoordigen, over hun werk in de media spreken of misstanden in de rechtszaal aanvechten. Ook heeft de wet het makkelijker gemaakt om advocaten aan te klagen voor het aansporen tot ondermijning tijdens juridische verdediging van een cliënt.

Deze maatregelen maken het steeds moeilijker om juist die mensen te verdedigen die dit het meeste nodig hebben, zoals leden van spirituele of etnische minderheidsgroepen, terdoodveroordeelden en slachtoffers van gedwongen huisuitzettingen, marteling of illegale detentie.”

Lees hier het rapport ‘Against the Law – Crackdown on China’s Human Rights Lawyers Deepens’.

Meer nieuws