China Chen Guangcheng komt aan in New York
19 mei 2012

China Chen Guangcheng komt aan in New York

Op 19 mei 2012 is Chen Guangcheng aangekomen in de Verenigde Staten, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Bij aankomst op de New York University, waar hij rechten zal gaan studeren, zei hij zich te zullen blijven inspannen om gerechtigheid en gelijkheid in China te bevorderen.

De blinde Chinese mensenrechtenadvocaat ontsnapte op 22 april 2012 uit zijn zwaarbewaakte huis, waar hij sinds zijn vrijlating uit de gevangenis in september 2010 onder huisarrest stond. Na zijn ontsnapping verbleef hij zes dagen op de Amerikaanse ambassade in Peking. Nadat de autoriteiten hadden toegezegd zijn veiligheid te garanderen, verliet hij de ambassade en gaf hij aan in China te willen blijven. Een dag later is hij daar op teruggekomen omdat hij toch vreest voor de veiligheid van zijn familie. In een telefoongesprek met het Amerikaanse Congres op 3 mei 2012 had Guangchengaangegeven naar de VS te willen reizen omdat hij vreesde voor de veiligheid van zijn familie wanneer hij in China zou blijven. Een dag later kondigde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking aan dat het Chen Guangcheng vrij stond om een studievisum aan te vragen wat hem, indien gehonoreerd, in staat zou stellen naar de VS te reizen.

In een videoboodschap die op internet verscheen na zijn vermeende ontsnapping beklaagt Guangcheng zich over de manier waarop hij en zijn gezin de laatste jaren behandeld zijn (zie hieronder).

In februari 2012, organiseerde L4L nog een schrijfactie om aandacht voor zijn situatie te vragen.

Een jaar eerder, in februari 2011, liet Guangcheng een video plaatsen waarin hij de zware leefomstandigheden van zijn gezin met de wereld deelde (hier te zien). Naar aanleiding van deze film zijn hij en zijn vrouw ernstig mishandeld.

Hier kunt u de video zien die werd geplaatst na Chen’s vermeende ontsnapping.

 

 

Meer nieuws