China Xu Zhiyong veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf
29 januari 2014

China Xu Zhiyong veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf

Xu Zhiyong, een 40-jarige mensenrechtenadvocaat, is op 27 januari door de rechtbank van Beijing veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf wegens ‘het verzamelen van een groep mensen en deze aanzetten tot het verstoren van de openbare orde’. Tijdens de zitting mocht de advocaat van Xu geen getuigen oproepen en werd zijn slotpleidooi na tien minuten beëindigd.

Xu Zhiyong is universitair docent en advocaat te Beijing, China. Hij staat erom bekend op een vreedzame en openlijke manier aandacht te vragen voor hervormingen binnen de Chinese politiek en de bevordering van de rule of law in China. In 2010 richtte hij samen met andere academici, journalisten en advocaten de New Citizens’ Movement op. Deze informele beweging streeft ernaar om de Chinese burgers bewust te maken van hun (mensen)rechten.

Begin 2013 begon de New Citizens’ Movement zich in te zetten voor een transparante overheid, de strijd tegen corruptie en ander machtsmisbruik, nota bene de belangrijkste speerpunten van het politieke beleid dat Xi Jingping, de huidige president van China, bij zijn aantreden in maart 2013 aangekondigde.

In maart en april 2013 werden op verschillende plekken in China vreedzame betogingen gehouden om de Chinese autoriteiten te bewegen openheid te geven over hun bezittingen. Op 12 april 2013 werd Xu Zhiyong onder huisarrest geplaatst vanwege zijn betrokkenheid bij die demonstraties. Op 16 mei 2013 publiceerde Xu Zhiyong een artikel op internet getiteld ‘The Last Ten Years’. Naar verluidt was deze publicatie voor de Chinese autoriteiten aanleiding om Xu Zhiyong op 16 juli 2013 te arresteren en hem op 22 augustus formeel aan te klagen.

Naast Xu zijn nog negen anderen van de New Citizens’ Movementen betrokkenen bij de betogingen in het voorjaar van 2013 gearresteerd. Vier van hen zullen binnenkort ook voor de rechtbank moeten verschijnen. Gevreesd wordt dat hen hetzelfde lot is beschoren als Xu Zhiyong.

Meer nieuws