Colombia Bedreigingen aan het adres van advocaten
3 januari 2011

Colombia Bedreigingen aan het adres van advocaten

Op 13 oktober 2010 bereikte Leonardo Jaimes Marín een bericht over een voorgenomen moordaanslag op zijn persoon. Hij verdedigt nabestaanden van slachtoffers van buitengerechtelijke executies. Daarbij worden burgers vermoord door militaire groepen, die de gebeurtenis vervolgens bij de staat aangeven als ‘overlijdensgevallen ten gevolge van militaire confrontaties’. Op 28 maart 2008 zijn waarschijnlijk drie mannen het slachtoffer geworden van een dergelijke buitengerechtelijke executie in El Playón, in het noorden van Colombia. Inmiddels is vervolging ingesteld tegen tien militairen die worden verdacht van de moorden. In de strafzaak tegen de verdachten staat Leonardo Jaimes Marín de familieleden van de slachtoffers bij.

Daarnaast is op 26 oktober 2010 William Cristancho Duarte verschillende keren bedreigd vanwege zijn werkzaamheden als mensen-rechtenadvocaat. Op 10 december 2010 is er een aanslag gepleegd op de auto waarin hij zich bevond. Ook hij vertegenwoordigt de belangen van families van slachtoffers van buitengerechtelijke executies. Op 19 oktober 2007 hebben dergelijke buitengerechtelijke executies plaatsgevonden in de regio Chucuri – San Isidoro in het noorden van Colombia. Cristancho Duarte verdedigt de belangen van de nabestaanden van deze moordaanslag.

L4L organiseerde in januari 2011 een schrijfactie voor deze advocaten. U vindt de brieven die destijds zijn verstuurd hier.

Meer nieuws