Colombia  Bounty op hoofd van José Humberto Torres
23 maart 2012

Colombia Bounty op hoofd van José Humberto Torres

Op 12 maart 2012 is bekend geworden dat een levensbedreigende situatie bestaat voor José Humberto Torres, advocaat en mensenrechten verdediger in Colombia. Middels verschillende bronnen is bekend geworden dat verschillende (paramilitaire) groeperingen een geldbedrag ter waarde van USD 120.000 hebben bijeengebracht dat moet dienen als beloning voor een aanslag op José Humberto Torres.

De heer Torres is een erkende mensenrechtenadvocaat, werkzaam in het noorden van Colombia. Hij heeft onder meer als advocaat opgetreden in rechtszaken met betrekking tot aanslagen op mensenrechtenactivisten en vakbondsleiders in het noorden van Colombia.

Vermoedelijk houden de doodsbedreigingen verband met het feit dat José Humberto Torres op dit moment woordvoerder is van het Nationaal Platform voor de Mensenrechten van Colombia en dat hij als advocaat is betrokken bij enkele rechtszaken tegen medewerkers van de Colombiaanse overheid. Zo was Torres betrokken bij de rechtszaak tegen de voormalig directeur van de Colombiaanse Binnenlandse Veiligheidsdienst (DAS) voor diens vermeende betrokkenheid bij de moord op een mensenrechtenactivist in 2004. Ook was Torres betrokken bij rechtszaken tegen paramilitaire leiders en rechtszaken met betrekking tot moorden die zouden zijn gepleegd door het Colombiaanse leger. Recentelijk heeft Torres een oproep gedaan voor een gerechtelijk onderzoek naar banden tussen parlementsleden en paramilitaire groeperingen.

In het verleden is Torres reeds onderwerp van bedreigingen geweest. De Inter-American Commission on Human Rights heeft eerder verordonneerd dat de Colombiaanse overheid beschermende maatregelen voor Torres zou invoeren. Er wordt echter getwijfeld aan de effectiviteit van de daarop volgende maatregelen, ingesteld door de Minister van Binnenlandse Zaken.

Om te protesteren tegen deze bedreigingen en de autoriteiten op te roepen passende beschermende maatregelen te nemen, organiseert L4L een schrijfactie. Om deel te nemen aan deze actie, klik hier.

 

 

Meer nieuws