Colombia Kom naar de Dag van de bedreigde advocaat!
17 januari 2014

Colombia Kom naar de Dag van de bedreigde advocaat!

Op 24 januari 2014 zal in Den Haag de ‘Dag van de bedreigde advocaat’ plaatsvinden. Dit jaar is de focus op Colombiaanse advocaten die hun leven riskeren om fundamentele mensenrechten en vrijheden te garanderen. U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit evenement.

De afgelopen jaren is op de Dag van de Bedreigde Advocaat extra aandacht gevraagd voor de situatie van advocaten in respectievelijk Iran, Turkije en Spanje. Dit jaar zal in het bijzonder worden stil gestaan bij de positie van advocaten in Colombia. Colombia is een extreem gevaarlijk land om als advocaat werkzaam te zijn. Sinds 1991 zijn meer dan 400 advocaten in dat land vermoord en dagelijks worden advocaten met de dood bedreigd.

Speciale gast is Miguel Puerto, advocaat uit Colombia, die zal vertellen over de ernstige risico’s die de werkzaamheden van advocaten in Colombia met zich meebrengen, en de rol die de internationale juridische gemeenschap kan spelen in deze situatie. Miguel Puerto is advocaat (zowel in Colombia als in Spanje) met meer dan 20 jaar ervaring in de verdediging van vakbondsrechten en mensenrechten. Hij was lid van het advocaten collectief ‘Colectivo de Abogados Jose Alvear Restrepo’ (CAJAR) totdat hij in 2000 om veiligheidsredenen Colombia moest verlaten.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie over de situatie van advocaten in Colombia. Klik hier voor een lijst van Colombiaanse advocaten die in de periode 2012-2013 werden bedreigd of zelfs vermoord. 

Het programma van de middag is als volgt:

14.00  Demonstratie en aanbieden petitie

Locatie Colombiaanse ambassade aan de Groothertoginnelaan 14 te Den Haag
Demonstratie voor de bedreigde Colombiaanse advocaten in toga bij de Colombiaanse ambassade, alwaar een petitie zal worden aangeboden aan de Colombiaanse ambassadeur

16.00 – 17.15 Bijeenkomst met Colombiaanse advocaat Miguel Puerto

Locatie Theater Mallemolen, Mallemolen 53-f, Den Haag
Moderator Jan Hofdijk

16.00 Ontvangst en welkom door Hans Gaasbeek, voorzitter van de Stichting i.o. van de Dag van de Bedreigde advocaat, die deze het belang van deze dag toelicht.
16.10 Alice Krispijn van L4L geeft een algemene toelichting op de situatie in Colombia
16.20 Het vertonen van de documentaire  “Gotas que agrietan la Roca“, over het José Alvéar Restrepo Lawyers’ Collective (CAJAR)
16.40 Interview met Miguel Puerto door Adrie van de Streek van Lawyers for Lawyers. 
17.00 Q-and-A sessie
17.15 Einde

De dag van de bedreigde advocaat dag is in 2010 op initiatief van de Europese Democratische Advocaten Organisatie (AED-EDL, www.aed-edl.net), en door de Europese Associatie van Advocaten voor Democratie en Mensenrechten (ELDH, www.eldh.eu )in het leven geroepen en wordt nu ondersteund door verschillende andere organisaties, waaronder L4L, het European Bar Human Rights Institute (IDHAE, www.idhae.org) en de Colombia Caravana UK Lawyers Group (www.colombiancaravana.org.uk

 

Meer nieuws