Filipijnen Remigio 'Ming' Saladero 2 jaar na IVFFM toch nog gesproken
25 oktober 2010

Filipijnen Remigio ‘Ming’ Saladero 2 jaar na IVFFM toch nog gesproken

Toen L4L in 2008 aan de International Verification and Fact Finding Mission op de Filipijnen deelnam, wilden twee missieleden de advocaat Remigio ‘Ming’ Saladero in de gevangenis opzoeken. Dat kon helaas niet doorgaan in verband met een storm; gelukkig sprak L4L hem onlangs, twee jaar later, alsnog in Amsterdam. Saladero, is advocaat van de vakbond en behandelt bijna 700 arbeidsrechtzaken. Hij is tevens voorzitter van het Pro Labour Legal Assistant Center (PLACE) en columnist van een weekblad.

De arrestatie van Remigio ‘Ming’ Saladero

Saladero was in oktober 2008 opgepakt. Er kwam een man bij hem op kantoor in burgerkleding om juridische advies vragen. Tijdens dit gesprek vertelde hij dat hij zijn papieren was vergeten en die even moest halen. Toen hij terugkwam waren er ineens vier mannen die zich niet identificeerden. Zij pakten zijn telefoon af en sleepten hem naar een auto zonder kentekenplaten. Op de straat bleek dat er nog een auto stond zonder kentekenplaten waarin gewapende mannen zaten. Niemand wist dat Saladero was meegenomen. Hij werd in de auto direct ondervraagd. Vervolgens werd hij naar het hoofdbureau van politie gebracht.

Toen zijn vrouw in de middag op zijn kantoor kwam zag zij dat direct er iets mis was. De deur was open, Saladero’s telefoon lag er nog, maar de laptop was weg en haar man ook. Zij sloeg meteen alarm, omdat er eerder al een fictieve aanklacht van brandstichting was ingediend, en zij belde vrienden bij de media. Diezelfde avond was zijn ontvoering al op de tv. Volgens Saladero heeft de tijdwinst vanwege deze snelle actie zijn leven gered, omdat de politie hierdoor gedwongen was om toe te geven dat hij in bewaring was gesteld.

Vervolging en gevangenschap

Twee dagen na zijn arrestatie hoorde hij dat hij, samen met 5 anderen, werd verdacht van meervoudige moord en meervoudige poging tot moord (betrokkenheid bij een ‘rebel ambush’ in Mindoro, de Mindoro-zaak) op 5 maart 2006. Hiervoor belandde hij in oktober 2008 voor drie maanden in de gevangenis. Verder werd hij, samen met 26 anderen, verdacht van brandstichting en vernietiging van eigendommen (een telecommast) op 2 augustus 2008. In de gevangenis zat hij samen met 70 andere gevangenen, met slechts 20 bedden en 1 toilet voor allen. Het Rode Kruis heeft hem in de gevangenis bezocht. De gevangenen krijgen een minimale hoeveelheid eten en moeten voor een halve dollar per dag extra eten kopen.

Op 5 februari 2009 kwam hij vrij. Beide aanklachten zijn afgewezen, respectievelijk op ‘technische gronden’ en omdat de meervoudige moord en de Mindoro-zaak samen waren behandeld, terwijl hun respectievelijke behandeling gescheiden hadden moeten blijven. In maart 2009, één maand na zijn vrijlating, heeft de politie Saladero opnieuw aangeklaagd in Mindoro op verzoek van het leger. Deze nieuwe Mindoro-zaak loopt nog steeds. Een week na zijn vrijlating (op 11 februari 2009) werd hij, samen met 64 andere gemeenschapsleiders, opnieuw aangeklaagd, ditmaal vanwege de moord op Ricardo Garmino op 29 juli 2008. Ook deze aanklacht is afgewezen op 13 november 2009 wegens gebrek aan bewijs.

Valse beschuldigingen

Saladero vertelde ons dat de feiten waarvan hij werd aangeklaagd wel ooit echt hebben plaats gevonden. Geen van de aangeklaagden was indertijd echter op de plaats van de moord. Iemand die afhankelijk is van het leger, en zelfs in het militaire kamp woont, heeft getuigd dat Saladero en nog 5 anderen schuldig waren. Arrestaties op valse beschuldigingen waren op de Filippijnen niet nieuw, maar het was wel de eerste keer dat dit een advocaat overkwam. Na deze zaak zijn er geen andere advocaten meer aangeklaagd op grond van valse beschuldigingen. Op onze vraag waarom Saladero was aangeklaagd verklaart hij dat het misschien met zijn werk als advocaat van de vakbond te maken had, of omdat de staat hem ervan verdacht lid te zijn van de New People’s Army (NPA).

 

Meer nieuws