Haïti Advocaat arbitrair vastgehouden door politie
28 oktober 2013

Haïti Advocaat arbitrair vastgehouden door politie

Op 22 oktober 2013 werd mensenrechtenadvocaat André Michel arbitrair een nacht in voorlopige hechtenis gehouden. Terwijl hij op weg was naar huis, werd André Michel in zijn auto aangehouden omdat politie agenten auto wilden doorzoeken. André Michel wilde dit onderzoek alleen accepteren als er een ‘vredes rechter’ (juge de paix) aanwezig zou zijn, in overeenstemming met de Haïtiaanse wet.  Het doorzoeken van zijn auto werd uiteindelijk uitgevoerd in aanwezigheid van een rechter, en er werd geen bewijs gevonden van wangedrag of een misdaad. Ondanks dit gebrek aan bewijs gaf de openbaar aanklager het bevel om André Michel een nacht in voorlopige hechtenis te houden, op beschuldiging van ‘obstructie van de rechtsgang’. André Michel werd door de autoriteiten vrijgelaten op 23 oktober.

André Michel is als advocaat betrokken bij een zaak met betrekking tot corruptie klachten die tegen de presidentiële familie zijn ingediend. Sinds het begin van deze corruptiezaak wordt André Michel bedreigd en geïntimideerd. Ook werd er, kort na de start van de zaak, in juli 2013 een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd voor zijn vermeende betrokkenheid bij een moord. André Michel’s cliënt, degene die de klachten van corruptie heeft ingediend, werd aangehouden op grond van dezelfde beschuldiging en verblijft sindsdien in voorlopige hechtenis.

Kort nadat Andre Michel werd vrijgelaten, verklaarde een werknemer van het OM aan de pers dat het arrestatiebevel tegen André Michel van juli 2013 nu ten uitvoer gebracht zal worden.

In de afgelopen twee jaar werd een toenemend aantal mensenrechtenadvocaten het slachtoffer van (gerechtelijke) intimidatie, arbitraire arrestaties door politie en justitie. L4L heeft actie gevoerd voor meerdere advocaten uit Haïti, waaronder André Michel. Klik hier voor meer informatie.

 

Meer nieuws