Iran Abdolfattah Soltani beëindigt hongerstaking
13 november 2013

Iran Abdolfattah Soltani beëindigt hongerstaking

L4L heeft informatie ontvangen dat Abdolfattah Soltani zijn hongerstaking heeft beëindigd. Hij was sinds 2 november in hongerstaking om te protesteren tegen het gebrek aan goede medische zorg voor zichzelf en andere gevangenen in de Evin gevangenis in Teheran.

Abdolfattah Soltani is een prominent mensenrechtenadvocaat , en was woordvoerder van de Human Rights Center Defenders ‘ ( CHRD )  dat hij tezamen met Shirin Ebdadi – de Nobelprijs voor de Vrede winnaar – oprichtte.

Op 4 maart 2012 veroordeelde de Teheran Revolutionaire Rechtbank Soltani tot 18 jaar in de gevangenis. Soltani is veroordeeld voor het “maken van propaganda tegen het regime”, “deelname aan het oprichten van het Human Rights Defenders Centre”, het “ondermijnen van de nationale veiligheid” en het verkrijgen van vermogen op illegale manier, namelijk door het ontvangen van de Nuremberg City’s mensenrechten prijs in 2009.  Op 11 juni 2012 Soltani’s familie werd verteld dat het Hof waar hij beroep had ingesteld zijn veroordeling had bevestigd maar de hem opgelegde straf verminderd had tot 13 jaar in de gevangenis

L4L voert al sinds 2006, toen hij voor het eerst werd gearresteerd, campagne voor Soltani, door middel van schrijfacties, en (internationale) aandacht voor zijn situatie vragen op bijeenkomsten en via artikelen. L4L blijft zijn zaak nauwgezet in de gaten houden.

 

Meer nieuws