Iran Abdolfattah Soltani krijgt IBA Human Rights Award toegekend
5 oktober 2012

Iran Abdolfattah Soltani krijgt IBA Human Rights Award toegekend

Op de jaarlijkse conferentie van de International Bar Association (IBA) werd aan Abdolfattah Soltani de IBA Human Rights Award 2012 toegekend.

Soltani is mede-oprichter van het Defenders of Human Rights Centre (DHRC) en heeft onder meer de belangen van journalist Akbar Ganji behartigd – Ganji onthulde de betrokkenheid van regeringsfunctionarissen bij moorden op intellectuelen en journalisten en werd gearresteerd voor het in gevaar brengen van de staatsveiligheid – en van de familie van de Iraans-Canadese fotografe Zahra Kazemi, die in 2003 in gevangenschap werd gemarteld en vermoord.

Soltani zit momenteel een gevangenisstraf van 13 jaar uit, voor het “maken van propaganda tegen het regime”, “deelname aan het oprichten van het Human Rights Defenders Centre”, het “ondermijnen van de nationale veiligheid” en het verkrijgen van vermogen op illegale manier, namelijk door het ontvangen van de Nuremberg City’s mensenrechten prijs in 2009.

De IBA Human Rights Award is aan Soltani toegekend voor zijn uitzonderlijke bijdrage als mensenrechtenadvocaat aan het promoten, beschermen en bevorderen van mensenrechten en de rechtstaat.

Zie voor meer informatie over Abdolfattah Soltani zijn biografie op onze website.

 

Meer nieuws