Iran Autoriteiten pakken Nasrin Sotoudeh op
8 september 2010

Iran Autoriteiten pakken Nasrin Sotoudeh op

Op 4 september 2010 is opnieuw een mensenrechtenadvocaat opgepakt in Iran. Nasrin Sotoudeh is ondermeer advocaat van de Iraans-Nederlandse mensenrechtenactiviste Zahra Bahrami, waarvan onlangs bleek dat ze al enkele maanden gevangen zit in Iran. Of de arrestatie met de zaak van Bahrami te maken heeft is niet duidelijk. Wel was dit één van de zaken waar Sotoudeh zich recent mee bezig hield.

Het huis en kantoor van Sotoudeh waren in het weekend van 28 augustus 2010 doorzocht door veiligheidsdiensten. Daarbij werden dossiers, een pc en enkele persoonlijke bezittingen meegenomen. Naar aanleiding van deze doorzoekingen werd ze beschuldigd van “activiteiten tegen de nationale veiligheid” en “propaganda tegen het bewind van de Islamitische Republiek”. In verband met deze aanklachten moest ze zich binnen drie dagen bij de Evin gevangenis melden voor een ondervraging. Na de ondervraging is ze gearresteerd.

Sotoudeh moest zich melden bij het belastingbureau van de rechtbank. Hierover heeft Nasrin Sotoudeh zelf tegen de ‘Campaign for Human Rights in Iran’ gezegd dat de autoriteiten valse belastingaanslagen gebruiken om mensenrechtenadvocaten te kunnen vervolgen, terwijl zulke advocaten vaak pro bono werken. Op het bureau zag ze dat haar naam op een lijst stond waar nog 30 andere mensenrechtenadvocaten werden genoemd, die op dit moment ook worden onderzocht door het belastingbureau.

De arrestatie van Nasrin Sotoudeh is het zoveelste teken dat de Iraanse autoriteiten sinds de omstreden verkiezingen in 2009 een hetze voeren tegen mensenrechtenactivisten en -advocaten. L4L is bezorgd over de situatie en organiseert daarom een schrijfactie. Algemeen Deken van de Nederlandse Orde van Advocaten Jan Loorbach deed mee aan de actie en vroeg minister Verhagen actie te ondernemen (zie hier de reactie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken).

Zie hier de voorbeeldbrieven die in september 2010 door de L4L vrijwilligers zijn verzonden.

Meer nieuws