Iran Mohammad Mostafaei hoopt op asiel in Noorwegen
De Iraanse advocaat Mohammad Mostafaei, tegen wie op 24 juli 2010 een arrestatiebevel was uitgevaardigd, is via Turkije naar Noorwegen gevlucht, zo bleek 9 augustus 2010. Turkije kon hem geen asiel verlenen, en dus heeft de Noorse ambassade hem een tijdelijk visum voor Noorwegen gegeven, waar hij politiek asiel aan zal vragen. Fereshteh en Farhad Halimi, zijn vrouw en zwager, zijn volgens Mostafaei zelf weer op vrije voeten. Zij waren in de avond van 24 juli 2010 opgepakt in de buurt van Mostafaei’s kantoor in Teheran. Hun arrestatie diende om de arrestatie van Mostafaei af te dwingen.
Mostafaei komt op voor de rechten van minderjarige verdachten en anderen die tot de doodstraf door steniging zijn veroordeeld. Vaak is het werk van Mostafaei succesvol: hij zou naar eigen zeggen 18 van 40 tot de dood veroordeelde minderjarigen vrij hebben gekregen over de laatste jaren. Naast zijn advocatenwerk publiceert hij in de Iraanse media en houdt hij een weblog bij over de mensenrechtensituatie in Iran. In tegenstelling tot de bekende Iraanse mensenrechtenadvocates Shirin Ebadi en Shadi Sadr werkte Mostafaei nog vanuit Iran. Net als Sadr werd hij in de nasleep van de verkiezingen in juni 2009 enkele dagen vastgehouden in de Evin gevangenis.
Het recente arrestatiebevel houdt waarschijnlijk verband met Mostafaei’s verdediging van minderjarige verdachten. Hij was opgeroepen voor een ondervraging onder het voorwendsel dat hij werd verdacht ‘bloedgeld’ weg te sluizen. Mostafaei heeft een bankrekening geopend om bloedgeld in te zamelen om tot de dood veroordeelde minderjarigen vrij te kopen. In het Sharia-recht mag de familie van het slachtoffer van een misdaad er namelijk voor kiezen het leven van de dader te sparen in ruil voor bloedgeld (‘diyeh’). Zijn arrestatie zou ook verband kunnen houden met optreden als advocaat van Sakineh Mohammedi Ashtiani, wiens steningingsdood onlangs werd uitgesteld. Van haar werd begin augustus een ‘bekentenis’ op de Iraanse staatstelevisie uitgezonden, welke zij onder druk zou hebben afgelegd, aldus Mostafaei op een persconferentie vanuit Oslo. U kunt hier een NOVA-interview met Mostafaei zien dat onder meer gaat over de zaak van Ashtiani, die, zoals Mostafaei zegt, een boegbeeld is geworden van de anti-stenigingscampagne.
L4L organiseerde eerder een schrijfactie t.b.v. Mostafaei.