Iran Nasrin Sotoudeh wint Sacharov prijs
4 november 2012

Iran Nasrin Sotoudeh wint Sacharov prijs

De Sacharov Prijs is dit jaar uitgereikt aan twee Iraanse activisten, waaronder mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh.

Nasrin Sotoudeh stond vele mensenrechtenactivisten bij die na de presidentsverkiezingen in juni 2009 werden opgepakt. Ze verdedigde Shirin Ebadi, de mensenrechtenadvocate en Nobelprijswinnares die het Defenders for Human Rights Center mede oprichtte. Ook was ze de advocaat van de Iraans-Nederlandse mensenrechtenactiviste Zahra Bahrami, die op 29 januari 2011 in Iran werd geëxecuteerd.

Sotoudeh werd aanvankelijk veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf, maar dit werd in hoger beroep verlaagd in 6 jaar. Daarnaast mag ze haar vak niet uitoefenen of reizen gedurende 20 jaar. Ze kreeg de straf voor het vermeende handelen tegen de nationale veiligheid, propaganda tegen het regime en voor het niet dragen van een hejab (Islamitische jurk c.q. hoofddoek).

De Sacharov Prijs voor Vrijheid van Denken wordt uitgereikt aan uitzonderlijke individuen die strijden tegen de onderdrukking van mensenrechten en pleiten voor de vrijheid van meningsuiting. De Sacharovprijs is vernoemd naar Sovjet-dissident Andrej Sacharov en wordt sinds 1988 jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement .

 

Meer nieuws