Kameroen Kantoor Michel Togué doorzocht
24 juli 2013

Kameroen Kantoor Michel Togué doorzocht

In de nacht van 16 op 17 juni is door onbekenden ingebroken in het kantoor van Michel Togué in Yaoundé. Daarbij zijn onder meer zijn paspoort, laptop en een gegevensdrager met vertrouwelijke informatie ontvreemd. Hij heeft aangifte gedaan bij de politie.

Michel Togué, die recent nog in Nederland met L4L sprak, komt als advocaat op voor personen die door de Kameroense staat worden vervolgd vanwege ‘homoseksueel gedrag’. In het West-Afrikaanse land is er sprake van diepgewortelde homohaat als gevolg van de traditionele cultuur en bijgeloof. Van de in totaal meer dan tweeduizend advocaten in Kameroen zijn Michel Togué en zijn collega Alice Nkom de enige advocaten die bereid zijn om mensen bij te staan die worden verdacht van het hebben van een seksuele relatie met personen van hetzelfde geslacht.

De diefstal uit het kantoor volgt op vele doodsbedreigingen aan het adres van Michel Togué, die voor hem reden vormden om voor zijn vrouw en kinderen politiek asiel aan te vragen in de Verenigde Staten. Waar die bedreigingen toe kunnen leiden werd onlangs weer zeer duidelijk toen het lichaam van de bekende voorvechter van LGBT-rechten Eric Ohena Lembembe op 15 juli in zijn huis in Yaoundé werd gevonden, alwaar hij was gemarteld en vermoord.

L4L is bezorgd over de veiligheid van Michel Togué en heeft de autoriteiten opgeroepen er alles aan te doen om zijn veiligheid te garanderen.

 

 

Meer nieuws