Kazachstan Schrapping van advocaten vanwege 'schenden beroepsethiek'
31 januari 2014

Kazachstan Schrapping van advocaten vanwege ‘schenden beroepsethiek’

 

Twee advocaten uit Kazachstan zijn van het tableau geschrapt, slechts omdat zij hun werk deden als advocaat. De rechtmatigheid van een van deze schrappingen zal nu worden beoordeeld door het Hooggerechtshof.


Wat is er gebeurd?
Advocaten Lyubov Agushevich en Polina Zhukova vertegenwoordigden een verdachte in een strafzaak. Tijdens zijn proces hebben zij onder andere moties en verzoeken ingediend. Terwijl de advocaten beweren dat ze slechts de rechten van hun cliënt verdedigden met behulp van hun professionele vaardigheden, heeft de rechter hun acties geïnterpreteerd als schendingen van de beroepsethiek.

Volgens de rechter bestond het wangedrag van de advocaten onder meer uit het overleggen van een verklaring van onschuld van hun cliënt en het indienen van een motie om een getuige, die de hoorzitting bijwoonde, te onderzoeken. De rechter beschuldigde ook een van de advocaten voor ‘ het stellen van een vraag waar zij het antwoord al op wist’ en ‘het hardop lezen van een pagina uit het dossier’.

Gevolgen
Het ministerie van Justitie is een procedure gestart tegen Agushevich en Zhukova voor het overtreden van de beroepsethiek en hun licenties als advocaat werden ingetrokken. Als gevolg hiervan zijn de advocaten niet langer gerechtigd hun beroep als advocaat uit te oefenen.

Een van de advocaten, Polina Zhukova, heeft haar schrapping aangevochten. Zij heeft een motie ingediend om de procedure te hervatten en de rechtmatigheid van haar schrapping te heroverwegen. Nadat het Hooggerechtshof besloot om deze motie te handhaven, begon op 23 januari de beroepsprocedure.  De zitting voor het Hooggerechtshof vond plaats op 26 februari, maar heeft nog niet tot een uitspraak geleid.

Zorgen
Lawyers for Lawyers is bezorgd over de situatie van advocaten in Kazachstan. Wij ontvingen informatie over andere advocaten die geïntimideerd werden, of geschrapt op oneigenlijke gronden, vermoedelijk om te voorkomen dat zij hun werk doen. De schrapping van Lyubov Agushevich, Polina Zhukova en andere advocaten in Kazachstan lijkt in strijd te zijn met de internationale normen, onder meer met de ‘Basic Principles on the Role of Lawyers’. Bovendien kan deze schrapping een ‘chilling effect’ op de advocatuur hebben; advocaten kunnen terughoudend worden om cliënten in gevoelige zaken bij te staan. 

Volgende stappen
Lawyers for Lawyers is verheugd over het besluit van het Hooggerechtshof om de schrapping van Polina Zhukova te beoordelen en zal nauwlettend blijven toezien op haar zaak en andere gevallen van schrapping of schorsing van de advocaten op oneigenlijke gronden. We zullen later dit jaar ook een submission bij de Human Rights Council indienen in het kader van de Universal Periodic Review van Kazachstan later dit jaar.

 

Meer nieuws

27 november 2023

International Delegation to Turkey: Fact Finding and Trial Monitoring Mission, 6 – 9 November 2023

Türkiye

From November 6 to 9, 2023, representatives from Lawyers for Lawyers, as part of an international delegation, undertook a fact-finding and trial monitoring mission in Turkey. The delegation, comprising 27 bar associations, human rights organizations, and legal groups from eight

Lees verder
27 november 2023

Statement regarding the ECtHR’s judgment in the Yalçınkaya-case

Türkiye

On 26 September 2023, the Grand Chamber of the European Court of Human Rights (ECtHR) delivered a landmark judgment in the case of Yüksel Yalçınkaya v. Türkiye. The ECtHR ruled that Türkiye had violated the rights to a fair trial,

Lees verder
20 november 2023

Ongoing trial of Sri Lankan lawyer Hejaaz Hizbullah

Sri-Lanka

Lawyers for Lawyers remains committed to closely monitoring the proceedings involving Mr. Hizbullah, a dedicated lawyer and human rights advocate in Sri Lanka. These proceedings have exposed substantial concerns concerning due process and human rights within his case, underscoring the

Lees verder
17 november 2023

Nasrin Sotoudeh released on bail after being arrested at funeral of Armita Garavand

Iran

Prominent human rights lawyer and women’s right activist Nasrin Sotoudeh was arrested on Sunday 29 October 2023 in Tehran while attending the funeral of 16-year-old  Armita Garavand, who passed away a day earlier after nearly a month in coma. After

Lees verder