Kazachstan Vadim Kuramshin krijgt Ludovic Trarieux prijs toegekend
9 juli 2013

Kazachstan Vadim Kuramshin krijgt Ludovic Trarieux prijs toegekend

Op 20 juni heeft de jury van de Ludovic Trarieux mensenrechtenprijs aangekondigd dat de prijs dit jaar wordt toegekend aan Vadim Kuramshin uit Kazachstan. Hij is een vooraanstaand advocaat en mensenrechtenverdediger, die momenteel een gevangenisstraf van 12 jaar uitzit. Hij heeft onder meer slachtoffers van mishandeling in de gevangenis bijgestaan en onderzoek gedaan naar de moorden op andere gevangenen. 

Hij werd tweemaal gearresteerd voordat hij uiteindelijk in december 2012 werd veroordeeld voor het vermeend chanteren van de assistent van de openbaar aanklager. Momenteel zit hij in de afdeling EC 164/4 in de gevangenis van Gornyi, welke berucht is vanwege mensenrechtenschendingen. 

De prijs is een initiatief van de Union Internationale des Avocats (UIA), het European Bar Human Rights Institute (IDHAE) en verschillende Europese nationale en lokale advocatenordes en zal worden uitgereikt in december. Eerdere prijswinnaars zijn onder andere Muharrem Erbey uit Turkije, Karinna Moskalenko uit Rusland en Beatrice Mtetwa uit Zimbabwe.

 

Meer nieuws