Kazachstan Zinaida Mukhurtova definitief vrijgelaten uit psychiatrische inrichting?
6 november 2013

Kazachstan Zinaida Mukhurtova definitief vrijgelaten uit psychiatrische inrichting?

Op 1 november 2013 is advocaat Zinaida Mukhortova vrijgelaten uit het Astana Medisch Centrum voor psychische gezondheid. Zij werd op 9 augustus 2013 gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting. Helaas ontving L4L het bericht dat tijdens de laatste zitting in hoger beroep, psychiatrische onderzoeken Mukhortova’s ‘waanstoornis’ opnieuw bevestigen waardoor een gedwongen psychiatrische opname opnieuw dreigt.

L4L riep de Kazachstaanse autoriteiten in augustus 2013 op om Zinaida Mukhortova vrij te laten, omdat haar gedwongen psychiatrische opsluiting samen leek te hangen met haar legitieme activiteiten als advocaat. Juridische procedures op basis van mevrouw Mukhortova ’s vermeende psychische problemen begonnen in 2011 nadat ze klachten had ingediend met betrekking tot overheidsinmenging in gerechtelijke procedures.  In reactie op deze klacht werd een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen haar op verdenking van het “opzettelijk vals indienen van een klacht”, strafbaar gesteld in artikel 351, punt 2 van het Wetboek van Strafrecht. In het kader van dit onderzoek werd een psychiatrisch onderzoek bevolen en werd ze gediagnosticeerd met een ‘waanstoornis’. Sindsdien is Zinaida Mukhortova verscheidene malen gedwongen opgenomen, meest recentelijk op 9 augustus 2013.

L4L is opgetogen over de vrijlating van Zinaida Mukhortova. Niettemin zal L4L haar zaak, en die van andere advocaten in Kazachstan, op de voet blijven volgen.  

 

Meer nieuws