L4L Muchadehama spreekt over de positieve effecten
17 oktober 2011

L4L Muchadehama spreekt over de positieve effecten

Tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Orde van Advocaten op 23 september 2011 sprak Zimbabwaanse mensenrechtenadvocaat Alec Muchadehama over zijn werk in Zimbabwe aan de hand van het hoofdthema van het jaarcongres, ‘Ethische dilemma’s, grenzeloos’. Muchadehama werkt sinds 2003 als lid van Zimbabwe Lawyers for Human Rights (ZLHR) in Harare ter verdediging van de mensenrechten. Hij heeft, vaak met succes, vele honderden mensenrechtenactivisten, oppositieleden en burgers verdedigd. Vanwege zijn werkzaamheden is hij regelmatig doelwit van bedreiging, arrestaties en vervolging door het regime van Mugabe.

Muchadehama ontving in April de L4L-Award. Tijdens het congres werden de positieve effecten van de Award op zijn werkomstandigheden in Zimbabwe uitgelicht. Muchadehama: “Het ontvangen van de L4L-Award was een droom die uitkwam, ik ben zo dankbaar. De effecten van het ontvangen van deze Award merk ik nog steeds, en zijn zelfs dezer dagen nog van kracht”.

Als gevolg van het verkrijgen van de Award heeft Muchadehama veel media aandacht gekregen en is de mensenrechten situatie in Zimbabwe op de agenda gezet. Naast het evenement in Nederland voor het uitreiken van de Award, is er ook op de Nederlandse ambassade in Zimbabwe een evenement georganiseerd voor Muchadehama en andere mensenrechten verdedigers, waardoor de situatie van Muchadehama opnieuw in de belangstelling kwam te staan. Door de vele (internationale) aandacht én het feit dat Muchadehama internationale onderscheiding heeft verkregen, is Muchadehama’s aanzien enorm vergroot en daarmee ook het respect dat hij ondervindt van de zijde van rechters en van het Openbaar Ministerie en de politie. Muchadehama stelt dat niet alleen zijn aanzien groter is, maar ook het respect voor de andere Human Rights Lawyers binnen de Zimbabwaanse samenleving. Tevens ondervinden zijn cliënten positieve effecten van de Award in de zaken die hij voor de rechter brengt. Commerciële cliënten die Muchadehama over de jaren was kwijtgeraakt, komen langzaam weer terug naar zijn praktijk, nu zij door de prijs hun vertrouwen in hem herwonnen hebben.

Muchadehama sprak gedurende het congres met L4L-voorzitter Phon van den Biesen over de advocatuur in Zimbabwe en daarnaast ook over de uitoefening van het vak in tijden van crisis en ernstige overheidsoppressie. Onderwerpen die aan de orde kwam waren de ‘law society’, de Orde van Advocaten in Zimbabwe, en de rol als advocaat in Zimbabwe aan de hand van de Basic Principles on the Role of Lawyers. De onderdrukking en gevaren voor mensenrechten advocaten in Zimbabwe zijn nog steeds groot, maar Muchadehama vertelde dat hij door gaat met zijn werkzaamheden en niet zal vluchten. Doordat Muchadehama internationaal gevolgd wordt door verschillende organisaties zoals L4L, loopt hij minder gevaar om opgepakt te worden.

Meer nieuws