Mexico Brief L4L aan autoriteiten over wetsvoorstel ter bescherming van mensenrechtenverdedigers
23 april 2012

Mexico Brief L4L aan autoriteiten over wetsvoorstel ter bescherming van mensenrechtenverdedigers

In Mexico zijn advocaten, mensenrechtenverdedigers en journalisten al jaren het slachtoffer van moorden, verdwijningen, bedreigingen en intimidatie, en worden zij strafrechtelijk vervolgd voor hun mensenrechten activiteiten. De nationale mensenrechten organisaties in Mexico en het Inter-Amerikaanse Hof voor de rechten van de mens hebben velen van deze personen aangewezen als begunstigden van bescherming door de Mexicaanse autoriteiten. Desondanks is er tot op heden nog steeds sprake van een benarde situatie voor deze personen, daar beschermingsmaatregelen niet adequaat zijn geïmplementeerd door de Mexicaanse autoriteiten.

In reactie hierop hebben in 2010 een grote groep NGO’s voor mensenrechten en journalisten (samen de Group of Civil Society Organizations, CSO) gezamenlijk een wetsvoorstel opgesteld en gepromoot bij het Senaat tot het in het leven roepen van een adequaat mechanisme ter bescherming van mensenrechtenverdedigers en journalisten.

Op 19 april 2012 heeft L4L een brief verzonden aan verschillende parlementsleden van de Mexicaanse regering, en het secretariaat van de Mexicaanse autoriteiten. In deze brief prees L4L het ingediende wetsvoorstel ter oprichting van een mechanisme om mensenrechten verdedigers en journalisten in Mexico beter te beschermen. 

L4L riep de Mexicaanse autoriteiten in de brief ook op alle benodigde middelen tot succesvolle implementatie van het wetsvoorstel te verstrekken, en verzocht de Mexicaanse autoriteiten dringend er zorg voor te dragen dat de wetgevende en uitvoerende macht gezamenlijk het mechanisme promoten en verzekeren dat het mechanisme nageleefd zal worden door de verschillende deelstatelijke overheden van de Mexicaanse Federatie.

Klik hier om de verzonden brief te bekijken.

 

Meer nieuws