Mexico Mensenrechtenadvocaat Blanca Mesina bedreigd met dood
23 juli 2010

Mexico Mensenrechtenadvocaat Blanca Mesina bedreigd met dood

Blanca Mesina is advocaat in de Mexicaanse stad Tijuana, dichtbij de grens met de VS, op zo’n 30 kilometer afstand van San Diego. De stad staat bekend omdat veel Mexicanen vanuit Tijuana de grens met de Verenigde Staten proberen over te steken en er grote problemen bestaan door de levendige drugshandel en criminaliteit. De onafhankelijkheid van de politie staat onder grote druk. Agenten maken gebruik van foltering om verklaringen af te dwingen.

Blanca stelt als advocaat de mensenrechtenschendingen door Mexicaanse autoriteiten aan de orde door procedures te voeren voor lokale en federale rechtbanken. Het is in Mexico erg belangrijk om mensenrechtenschendingen aan de federale rechter voor te leggen, omdat lokale rechtbanken internationale normen op het gebied van mensenrechten niet altijd in acht nemen. Daarnaast vraagt Blanca aandacht voor mensen-rechtenschendingen in Mexico bij internationale organisaties, zoals de VN en de vertegenwoordiging van de EU in Mexico.

Vanwege haar werkzaamheden wordt Blanca veelvuldig bedreigd met de dood. Haar situatie is het afgelopen half jaar dusdanig verslechterd dat zij Tijuana heeft moeten ontvluchten. Dit houdt verband met het feit dat zij sinds maart 2010 familieleden bij staat van een groep van 25 politie-agenten die zonder aanleiding twee maanden door het leger is vastgehouden en gefolterd. Eén van de agenten was de vader van Blanca, die hierbij is omgekomen. Onlangs werd Blanca gevolgd door een geblindeerde auto. Toen zij parkeerde om te ontkomen werd zij op straat aangesproken door de bestuurder. Deze gaf aan dat hij haar familie zou weten te vinden als zij door ging met haar werkzaamheden. “De enige reden dat ik je niet nu vermoord,” zei hij, “is dat er bijna verkiezingen zijn en ik geen schandaal wil. Jouw zaak is internationaal bekend.”

Het werk van Blanca is hard nodig voor de verbetering van de mensenrechtensituatie in Tijuana. Uit de woorden van haar achtervolger blijkt het belang van internationale aandacht. L4L organiseerde daarom een schrijfactie in juli 2010 (zie de voorbeeldbrieven hier).

 

Meer nieuws