Zimbabwe Andrew Makoni genoodzaakt te vluchten
19 december 2008

Zimbabwe Andrew Makoni genoodzaakt te vluchten

Andrew Makoni was in juni 2008 de eerste Zimbabwaanse advocaat die naar Zuid-Afrika vluchtte toen hij hoorde dat hij bovenaan de liquidatielijst stond. In de afgelopen weken zijn vier van zijn cliënten vermoord. Kort daarna was ook de advocaat die op 7 mei 2008 werd gearresteerd en in juni vrijgelaten, Harrison Nkomo, genoodzaakt Zimbabwe te ontvluchten in verband met doodsbedreigingen.

Ondanks een uitspraak van de Hoge Raad van 8 juni 2008 die tot vrijlating van de mensenrechtenadvocaat Eric Matinenga zou moeten lijden, weigert de politie hem te laten gaan. Dit is een schending van zijn fundamentele recht op vrijheid dat hem nadrukkelijk door de Hoge Raad werd verleend. De advocaten van Matinenga werd de toegang tot hem geweigerd. Gelet op de slechte condities in de gevangenis wordt voor de gezondheid van Matinenga gevreesd.

Het geweld tegen mensenrechtenadvocaten is in de laatste weken voor de presidentsverkiezingen enorm toegenomen. L4L heeft de autoriteiten in Zimbabwe op 17 juni 2008 schriftelijk opgeroepen maatregelen te nemen om mensenrechtenadvocaten en hun cliënten te beschermen (zie hier de brief die werd verstuurd).

Meer nieuws