Soedan Adam Sharief vrijgelaten uit gevangenis
5 november 2013

Soedan Adam Sharief vrijgelaten uit gevangenis

Adam Sharief, een advocaat uit Soedan, is op 30 oktober 2013 vrijgelaten na een maand in voorlopige hechtenis te hebben gezeten, zonder dat er een aanklacht tegen hem was. Hij keerde veilig terug naar zijn familie en collega’s.

Op 26 september 2013 arresteerde de Nationale Inlichtingen-en Veiligheidsdienst (NISS ) Adam Sharief. Hij werd gearresteerd zonder aanklacht en kreeg geen toegang tot een advocaat.

Zes dagen voor zijn arrestatie werd Sharief geïnterviewd door de onafhankelijke radiozender Radio Dabanga. In dit interview bekritiseerde hij de gouverneur van Zuid-Darfoer voor het gebrek aan veiligheid in Nyala, de hoofdstad van Zuid-Darfoer, in verband met de protesten die september 2013 uitbraken in Nyala op 18 september. Aanleiding voor deze protesten was de moord op Ismail Ibrahim Wadi, een prominente lokale zakenman en voorzitter van de plaatselijke voetbalclub, zijn zoon en zijn neef. Hij bekritiseerde ook het gebruik van scherpe munitie door veiligheidstroepen om demonstranten uiteen te drijven die bijeen waren gekomen na de begrafenis van Ismail Ibrahim Wadi ‘s op 19 september. Volgens rapporten zijn tijdens deze demonstratie tenminste vijf personen gedood, en ten minste 48 personen raakten ernstig gewond.

L4L riep de Soedanese autoriteiten op om ofwel Adam Sharief met een erkende overtreding aan te klagen of hem onmiddellijk vrij te laten.

L4L is opgetogen over de vrijlating van Adam Sharief, en zal zijn zaak op de voet blijven volgen.

Meer nieuws