Swaziland Thulani Maseko opnieuw gearresteerd
21 april 2014

Swaziland Thulani Maseko opnieuw gearresteerd

Op 9 april 2014 is Thulani Maseko voor de tweede keer gearresteerd, kort nadat hij na een uitspraak van het hooggerechtshof was vrijgelaten. Thulani Maseko wordt verdacht van ‘minachting van de rechtbank’.

De eerste arrestatie van Thulani Maseko vond plaats op 17 maart 2014. Een dag later werd de journalist Bheki Makhubu gearresteerd. Beiden wordt hetzelfde ten laste gelegd. De verdenking lijkt samen te hangen met een aantal kritische artikelen die Thulani Maseko en Bheki Makhubu in februari en maart 2014 schreven over de arrestatie van het Hoofd Motorvoertuigeninspectie, Bhantshana Gwebu. Gwebu werd gearresteerd nadat hij een rechter van de het hooggerechtshof had aangehouden vanwege een verkeersovertreding. Maseki en Makhubu zetten in de artikelen hun vraagtekens bij de integriteit, onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het justitieel apparaat in Swaziland. Bhantshana Gwebu bracht negen dagen in hechtenis door voordat hij op borgtocht werd vrijgelaten.

Bij uitspraak van 6 april 2014 oordeelde de rechtbank dat de arrestatiebevelen, de aanklachten en de voorlopige hechtenis niet rechtsgeldig zijn. Thulani Maseko en Bheki Makhubu werden vrijgelaten, maar al de volgende dag werd opnieuw een arrestatiebevel tegen hen uitgevaardigd nadat de autoriteiten tegen de uitspraak in hoger beroep waren gegaan. Op 8 april werden zij beiden opnieuw aangehouden. Hun advocaten hebben beroep aangetekend; de uitkomst hiervan moeten zij in hechtenis afwachten.

L4L vindt de situatie zorgelijk nu Thulani Maseko wordt vervolgd en beperkt in zijn vrijheid van meningsuiting vanwege een artikel dat hij als advocaat schreef. Dat is in strijd met de Basic Principles on the Role of Lawyers. L4L houdt de situatie nauwlettend in de gaten en zal, waar nodig, actie ondernemen.

Meer nieuws