Syrië Al Hasani bezoekt Nederland
7 november 2011

Syrië Al Hasani bezoekt Nederland

Op 17, 18 en 19 oktober heeft Muhanad Al Hasani, mensenrechten advocaat uit Syrië, een bezoek gebracht aan Nederland. Op 22 oktober 2010 werd de Amsterdamse Dekenprijs toegekend aan Al Hasani, die deze niet zelf kon ophalen omdat hij in gevangenschap zat. Op 3 juni 2011 is Al Hasani na 22 maanden te hebben vastgezeten vrijgelaten, en is hij Syrië ontvlucht. In de aanwezigheid van de Amsterdamse deken is alsnog gevierd dat Al Hasani deze onderscheiding mocht ontvangen.

Tijdens zijn bezoek heeft Al Hasani de Nederlandse mensenrechten ambassadeur en het ministerie van Buitenlandse zaken bezocht, om aandacht te vragen voor de schrijnende situatie van onder andere mensenrechten advocaten in Syrië. L4L had deze bezoeken voor hem geregeld en heeft Al Hasani hierin bijgestaan.

Al Hasani bedankte de Amsterdamse Raad van Toezicht, en in het bijzonder Advocaten voor Advocaten voor hun inzet tijdens zijn verblijf in de gevangenis. ‘Tijdens mijn beproeving was u het meest waardevolle dat ik had. U werd mijn familie, mijn vriendenkring, mijn collega’s. Ik zal u daar altijd dankbaar voor blijven.’ Speciaal voor L4L schreef hij een rapport over de situatie van mensenrechten verdedigers in Syrië, dat u hier kunt vinden.

Het is onzeker of, en wanneer Al Hasani terug zal kunnen keren naar Syrië en daarmee naar zijn familie en vrienden. Vooralsnog reist hij door Europa om aandacht te vragen voor de situatie van zijn collega’s van wie velen nog om onbekende redenen worden vastgehouden. (zie bijvoorbeeld de schrijfactie voor Issam Zaghloul)

Meer nieuws