Syrië Amsterdamse Dekenprijs toegekend aan Al-Hassani
22 oktober 2010

Syrië Amsterdamse Dekenprijs toegekend aan Al-Hassani

Op donderdag 21 oktober 2010 is de Amsterdamse Dekenprijs uitgereikt aan Muhanad Al-Hassani. Deze Syrische mensenrechtenadvocaat is door de rechtbank in Damascus op 23 juni 2010 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor delicten als het verspreiden van informatie die het nationale sentiment verzwakt en het verspreiden van valse informatie over Syrië in het buitenland. Bovendien heeft de plaatselijke Orde hem voor het leven van het advocatentableau geschrapt. Al-Hassani was voorzitter van een Syrische mensenrechtenorganisatie en trad voor zijn aanhouding in juli 2009 op voor mensenrechtenactivisten. Hij volgde de gang van zaken bij het Staatsveiligheidshof en rapporteerde daarover.

De tegen hem getroffen maatregelen zijn schoolvoorbeelden van mensenrechtenschendingen. De vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van vereniging en vergadering alsmede de vrijheid van beroeps-uitoefening zijn onaanvaardbaar beperkt. Het slachtoffer, de advocaat Muhanad al-Hassani, was zich zeer goed bewust van persoonlijke risico’s en heeft zich daardoor niet laten weerhouden.

Iyas al-Maleh, de zoon van de eveneens gevangen 80-jarige Syrische advocaat Haitham al-Maleh (die eerder als advocaat van Al-Hassani optrad), nam de prijs namens Muhanad al-Hassani in ontvangst.

U kunt een videosamenvatting van de ceremonie hier terugkijken. De toespraak die de Amsterdamse Deken, Germ Kemper, hield tijdens de uitreikingsceremonie kunt u hier nalezen. Al-Hassani zelf heeft vanuit de gevangenis op het nieuws van de uitreiking gereageerd. Het Parool en de Wereldomroep besteedden ook aandacht aan de uitreiking, zoals u hier en hier kunt lezen. Op verzoek van de balies van Amsterdam en Parijs heeft het bestuur van de International Bar Association in oktober 2010 besloten om een ‘credentials committee’ te laten onderzoeken of de Syrische orde kan worden geschorst of geschrapt uit de IBA.

Zie hier een korte film over Al-Hassani (gemaakt door True Heroes Films), die ook tijdens de ceremonie is vertoond.

De Amsterdamse Dekenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een advocaat met bijzondere verdiensten.

 

Meer nieuws