Syrië Anderhalf jaar sinds gedwongen verdwijning Khalil Ma'touq
5 mei 2014

Syrië Anderhalf jaar sinds gedwongen verdwijning Khalil Ma’touq

Meer dan anderhalf jaar geleden werd Syrische advocaat Khalil Ma’touq gearresteerd op weg naar zijn werk. Sindsdien kon er, ondanks diverse verzoeken, geen verdere informatie worden verkregen over zijn toestand en verblijfplaats.

Khalil Ma’touq is de uitvoerend directeur van het Syrische Centrum voor Juridische Studies en Onderzoek en het hoofd van het Syrische Centrum voor de Verdediging van Gedetineerden. Hij werkte aan de zaak van Mazen Darwish, het gedetineerde hoofd van het Syrische Centrum voor Media en Vrijheid van Meningsuiting (SCM), voordat hij werd gearresteerd. Khalil Ma’touq heeft veel mensen verdedigd voor en tijdens de opstand in Syrië.

Khalil Ma’touq en zijn assistent werden op 2 oktober 2012 opgepakt door gewapende mannen op een controlepost in Sahnaya. Noch Ma’touq noch zijn assistent is sindsdien gezien. Ondanks herhaalde verzoeken van zijn familie, van advocaten en van mensenrechtenorganisaties, hebben de Syrische autoriteiten nog altijd geen informatie over Khalil Ma’touq gegeven.

L4L vreest voor de fysieke en psychische integriteit van Kahlil Ma’touq, vooral ook omdat hij lijdt aan een ernstige ziekte en specifieke en constante medische zorg nodig heeft. L4L heeft in een gezamenlijke verklaring met 35 andere organisaties op 5 mei 2014 de Syrische autoriteiten opgeroepen om zijn situatie en verblijfplaats openbaar te maken, hem de nodige medische zorg te geven en om hem vrij te laten.

Meer nieuws