Syrië Één jaar sinds gedwongen verdwijning mensenrechtenadvocaat
20 oktober 2013

Syrië Één jaar sinds gedwongen verdwijning mensenrechtenadvocaat

Meer dan een jaar geleden werd Syrische advocaat Khalil Ma’touq gearresteerd op weg naar zijn werk. Sindsdien kon er geen verdere informatie te verkregen worden over zijn toestand en verblijfplaats.

Khalil Ma’touq is de uitvoerend directeur van het Syrische Centrum voor Juridische Studies en Onderzoek en het hoofd van het Syrische Centrum voor de Verdediging van gedetineerden . Hij werkte aan de zaak van Mazen Darwish, het gedetineerde hoofd van het Syrische Centrum voor Media en Vrijheid van Meningsuiting (SCM), voordat hij werd gearresteerd. Khalil Ma’touq heeft vele activisten verdedigd voor en tijdens de opstand in Syrië.

Khalil Ma’touq  en zijn assistent werden gearresteerd door gewapende mannen op 2 oktober 2012 op een controlepost in Sahnaya. Sindsdien kon geen verdere informatie worden verkregen over zijn toestand en verblijfplaats. Geen van de mannen is nog gezien sinds toen, hoewel zelfs de uitgebreide periode van legale detentie van 60 dagen is verstreken. Ondanks herhaalde verzoeken van zijn familie en advocaten, hebben de Syrische autoriteiten geen informatie over Khalil Ma’touq ’s gegeven en blijven zij ontkennen dat hij in hechtenis zit.

Lawyers for Lawyers vreest voor fysieke en psychische integriteit van de Kahlil Ma’touq, vooral ook omdat en hij lijdt aan een ernstige ziekte, en specifieke en constante medische zorg nodig heeft. L4L riep de Syrische autoriteiten om Kahlil Ma’touq vrij te laten, zijn verblijfplaats openbaar te maken en hem de medische zorg te geven die hij nodig heeft.

 

Meer nieuws