Syrië Mensenrechtenadvocaat Razan Zeitouneh ontvoerd
11 december 2013

Syrië Mensenrechtenadvocaat Razan Zeitouneh ontvoerd

 

Op 9 december 2013 werden mensenrechtenadvocaat Razan Zeitouneh, haar man Wa’el Hamada, en twee van haar collega’s, Nazem Hamadi en Samira Khalil, ontvoerd door onbekenden. 

Razan Zeitouneh nam dit bericht op en stuurde het aan de FIDH op 4 december 2013

L4L heeft, samen met 15 andere organisaties, in een publieke verklaring gezegd dat Razan Zeitouneh, haar man en haar collega’s onmiddellijk en onvoorwaardelijk moeten worden vrijgelaten. Verder werd in de verklaring gezegd dat: “[ … ] advocaten een  zware prijs moeten betalen tijdens het conflict in Syrië, daar zij het slachtoffer worden van onwettige executies, gedwongen verdwijningen, willekeurige detentie, marteling en andere vormen van mishandeling door de veiligheidstroepen van de regering. Daarnaast werden zij meer recentelijk een doelwit voor gewapende oppositiegroepen die hun activiteiten afkeuren. Alle partijen bij het ​​conflict moeten zich houden aan hun verplichtingen krachtens het internationale humanitaire recht, die de ontvoering, gijzeling en marteling van burgers verbiedt”.

Razan Zeitouneh is een advocaat die veel politieke gevangenen vertegenwoordigde, en won diverse prijzen voor haar werk voor de mensenrechten. Ze is, hoewel ze moest onderduiken vanwege bedreigingen in 2011, een van de weinige internationaal bekende mensenrechten advocaten die sinds het begin van de opstand maart 2011 in Syrië is gebleven.

Razan Zeitouneh is mede -oprichter van de Lokale Coördinatie Comités in Syrië (LCC) en de Schendingen Documentatie Centrum (VDC), dat alle schendingen van de mensenrechten in Syrië documenteert. Daarnaast is zij mede-oprichter van de ‘ondersteunende bureau voor lokale ontwikkeling en kleine projecten (LDSPS), dat basisbehoeften, essentiële diensten en ondersteuning aan medische en ontwikkelingscentra in Syrië verstrekt. In een gezamenlijke verklaring op 10 december 2013, zeggen VDC en de LDSPS dat de ontvoering van Razan Zaitouneh samenhangt met haar activiteiten als een van de oprichters van deze organisaties .

 

Meer nieuws