Syrië Razan Zeitouneh heeft 2 belangrijke onderscheidingen gekregen
7 november 2011

Syrië Razan Zeitouneh heeft 2 belangrijke onderscheidingen gekregen

Razan Zeitouneh, mensenrechtenverdedigster uit Syrië die al maanden ondergedoken zit, heeft de afgelopen weken 2 belangrijke onderscheidingen gekregen.

Razan Zeitouneh riskeerde haar leven om de buitenwereld bekend te maken met de wreedheden die zijn begaan door de Syrische overheid tegen de demonstranten. Hieromtrent werd zij geëerd in de naam van de vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaja, met een gelijknamige Award.

Zeitouneh heeft de Syrian Human Rights Information Link (SHRIL) opgericht. Sinds het begin van de opstand in maart 2011 probeert Razan door middel van de SHRIL informatie naar buiten te krijgen over de mensenrechtenschendingen begaan door de Syrische autoriteiten. De SHRIL is een van de weinige bronnen van informatie over moorden, arrestaties en mensenrechten schendingen die zijn begaan jegens de demonstranten tegen het regime. Zeitouneh blijft de internationale media te woord staan over de situatie in Syrië, ook al zit ze al maanden ondergedoken.

Mariana Katzarova, oprichtster van NGO Reach All Women in War (RAW in War), de organisatie die de Award toekent, zegt dat Zeitouneh haar sterk herinnert aan Anna Politkovskaja. “When the violence against civilians by the army and security forces in Syria began, Zeitouneh turned into a journalist. She became one of the essential voices coming out of Syria about the daily torture and killing of peaceful protesters in the country”.

Naast de Anna Politkovskaja Award, kreeg Zeitouneh afgelopen week ook de Sacharov prijs toegekend door het Europees Parlement. Deze prijs zal in december 2011 worden uitgereikt.

 

Meer nieuws