Syrië Razan Zeitouneh zes maanden vermist
30 mei 2014

Syrië Razan Zeitouneh zes maanden vermist

Sinds advocaat Razan Zeitouneh, haar man en twee collega’s in december 2013 werden ontvoerd is er niks meer van ze vernomen. Razan Zeitouneh, Wael Hamada, Samira Khalil en Nazem Hammadi werden ontvoerd in Douma, een stad die wordt gecontroleerd door gewapende oppositiegroepen. Vijfenveertig organisaties, waaronder L4L, hebben de feitelijke machthebbers op 27 mei gezamenlijk opgeroepen om de vier als zij hen vasthouden vrij te laten, en anders hun verdwijning te onderzoeken.

Bijna zes maanden zijn Zeitouneh, haar echtgenoot en twee collega’s nu al van hun vrijheid beroofd. Een aantal maanden voor haar ontvoering heeft Zeitouneh bedreigingen ontvangen, waarover zij schreef op het online platform Now Lebanon. Tevens heeft zij mensenrechtenactivisten buiten Syrië in september al op de hoogte gebracht van de bedreigingen van lokale gewapende groepen uit Douma.

De aanhoudende gevangenhouding is onderdeel van een grote campagne van bedreigingen en intimidatie van iedereen die mensenrechtenschendingen door gewapende groepen in Syrië aan het licht probeert te brengen. De organisaties dringen er zowel bij de overheid als bij de gewapende oppositie op aan om te stoppen met het arbitrair aanhouden, ontvoeren en vasthouden van mensen voor hun vreedzame, journalistieke en humanitaire activiteiten in Syrië, zoals de VN Veiligheidsraad eist in haar resolutie 2139.  

Meer nieuws