Thailand Gezamenlijke brief naar Thaise autoriteiten
12 maart 2012

Thailand Gezamenlijke brief naar Thaise autoriteiten

Vandaag is het precies 8 jaar geleden dat Somchai Neelapaijit verdween.

Neelapaijit verdedigde verdachten van terrorisme in het onrustige zuiden van Thailand. Nadat hij de politie openlijk beschuldigde van marteling van zijn cliënten in de gevangenis, verdween hij op 12 maart 2004. Sindsdien is niets meer van hem vernomen. Ondanks druk van Somchai’s familie, de Thaise samenleving en de internationale gemeenschap zijn de verantwoordelijken nog steeds niet gestraft.

Kort na de verdwijning van Somchai werden vijf politieofficieren op verdenking van betrokkenheid opgepakt en vervolgd. Hoewel tegen alle verdachten ernstige verdenkingen bestonden, leidde dit in januari 2006 tot een veroordeling tot drie jaar gevangenisstraf van één van de officieren en vrijspraak van de vier andere. Nationale en internationale mensenrechtenorganisaties concluderen dat deze uitkomst is te wijten aan een algeheel falen van het justitieel apparaat.

De uitspraak in hoger beroep, op 11 maart 2011, bevestigde dat de Thaise autoriteiten vooralsnog niet in staat zijn antwoord te geven op de vraag wie verantwoordelijk is voor de verdwijning van Somchai. Het Hof sprak alle vijf verdachten vrij. Tevens ontzegde het Somchai’s vrouw en kinderen de mogelijkheid namens hem als benadeelde partij op te treden en in die hoedanigheid de onderste steen boven te krijgen.

Samen met Avocats Européens Democrats (AED) heeft L4L brieven verzonden naar de Thaise autoriteiten om hen te herinneren aan hun verplichting tot het doen van een volledig en objectief onderzoek naar de verdwijning van Neelapaijit, en te zorgen dat zijn zaak op de agenda blijft. Klik hier om de brieven te bekijken.

Ook voor individuele advocaten is er de mogelijkheid de druk op de Thaise autoriteiten hoog te houden. Neem hiervoor deel aan onze schrijfactie.

Meer nieuws