Tunesië  Geuzenpenning 2013 uitgereikt aan Radhia Nasraoui
15 maart 2013

Tunesië Geuzenpenning 2013 uitgereikt aan Radhia Nasraoui

Op 13 maart 2013 is de Geuzenpenning aan Radhia Nasraoui uitgereikt. Zij heeft een jarenlange moedige strijd gevoerd tegen martelingen en voor een onafhankelijk wettelijk systeem in Tunesië. 

De uitreiking vond plaats in de Grote Kerk van Vlaardingen in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden. Vicepremier Lodewijk Asscher heeft de Geuzenpenning aan Nasraoui uitgereikt.

Nasraoui, nu 58 jaar oud, is één de meest bekende advocaten in Tunesië. Ze werkt al 30 jaar onvermoeibaar aan de mensenrechten situatie in haar land, door middel van het verdedigen van slachtoffers van marteling en staatsgeweld. Nasraoui is de oprichtster van de Association de Lutte contre la Torture en Tunisie (Association to Combat Torture in Tunisia (ALTT), opgericht in 2003.

Radhia Nasraoui en haar familie zijn al decennia lang het slachtoffer van overheidsonderdrukking en constante observatie. Meerdere malen ging Nasraoui in hongerstaking, in reactie op de overheid die haar haar werk als advocate niet liet uitvoeren. Ondanks dat zij fysiek is aangevallen door de politie, heeft niets haar nog kunnen stoppen in haar strijd voor de mensenrechten.

Samen met haar collega’s van de ALTT, heeft zij bijgedragen aan het succes van de Arabische Lente en het verdedigen van mensenrechten.

Meer nieuws